Снимка: архив, Reuters
fallback

Руската държавна компания Росатом съобщи, че ще достави 12 ядрени реактора на Индия в период от 20 години според подписано в Делхи споразумение, целящо да засили сътрудничеството в областта на ядрената енергетика между двете страни, предаде Ройтерс.

Хилядамегаватов реактор работи в изградената от Русия АЕЦ "Куданкулам" в щата Тамилнаду, а втори реактор трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2015 година.

Руският президент Владимир Путин настояваше Росатом да увеличи броя на реакторите, които може да достави, до около 25.

Индийски представители отбелязаха, че общо шест реактора ще бъдат изградени в "Куданкулам", а други шест ще бъдат предназначени за обект, който все още не е определен.

Путин днес е на посещение в Делхи, за да разговаря с индийските лидери за засилване на търговското и енергийното сътрудничество с третата по големина икономика в Азия на фона на западните санкции, заплашващи да доведат до рецесия руската икономика, отбелязва Асошиейтед прес.

Очаква се Путин да се срещне с индийския премиер Нарендра Моди и с държавния глава Пранаб Мукерджи.

Дискусиите ще бъдат съсредоточени върху задълбочаване на връзките между двете страни в момент, когато се коментира, че Делхи се приближава повече до САЩ, особено в области като отбрана и инвестиции.

Според индийски представители днес се очаква да бъдат подписани над 20 споразумения в областта на отбраната, космическото сътрудничество и енергетиката.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

непукист

преди 9 години

И сега какво става трябва да чакаме и Индия да го закъса защото явно не бръснат за слива санкциите срещу Русия. Подписват си едни договори които според *** би трябвало да доведат до фалит и двете държави.Като гледа това на човек не му остава нищо друго освен да чака ама по-скоро на да ли.

20

Анонимен

преди 9 години

Само да попитам финансовите гении,дали е от полза на една(най-голямата след Китай)експортно ориентирана страна,да поддържа нисък курс на своята валута,спрямо долара?И по какъв начин става разплащанеото между нея и най-големите кредитори на САЩ,основни потребители на експортните суровини и технологии?

19

Анонимен

преди 9 години

Браво на индийците. Пет от тях да гръмнат и те ти решение на демографския приръст. Мислят хората за бъдещето си.

fallback