Снимка: Reuters

Държавите от Източна Европа, зависими от руския газ, търсят алтернативи, след като президентът Владимир Путин ги попари с намерението си да се откаже от проекта „Южен поток“, пише Bloomberg.

Премиерите на Чехия, Унгария, Словакия и Полша са се срещнали във вторник, за да обсъдят енергийната сигурност, след като на 1 декември Русия се отказа от строителството на газопровода заради възраженията на Европейския съюз (ЕС).

Този ход буди редица опасения у много югоизточни европейски държави, които са зависими от руския транзитен газ през разкъсваната от криза Украйна, тъй като през 2006 и 2009 г. регионът претърпя недостиг на „синьо гориво“, след като Русия оряза доставките за Украйна.

Лидерите в региона съставят списък с алтернативите, които включват и планове за достъп до газ от Азербайджан.

„25 години след падането на комунизма не диверсифицирахме петролните и газовите си пътища“, отбелязва премиерът на Унгария Виктор Орбан след срещата на министрите в столицата на Словакия Братислава. „Това е огромна стратегическа грешка, не само за Унгария, но и за целия ЕС.“

Държавите обръщат поглед към „Южен коридор“ – няколко газопровода, които ще пренесат азербайджанския газ на Стария континент. Проектът, воден от британската петролна компания BP, надви този на австрийската OMV за газопровода „Набуко“, след като и двете компании се бореха за газовите находища на Азербайджан. Трасето от находището Шах Дениз с дължина 3 500 км би имало първоначален капацитет от 10 млрд. кубични метра на година, което е само една шеста от капацитета на „Южен поток“. 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase