Снимка: архив, Reuters

Докладът на американския Сенат за техниките за разпит, прилагани от ЦРУ между 2001 и 2009 г., компрометира Полша. Това заяви полският сенатор Юзеф Пиньор, който е бивш евродепутат и е разследвал възможното съществуване на тайни затвори на ЦРУ на територията на Полша, съобщи ТАСС.

Сенаторът добави, че САЩ са постъпили като правова държава, разкривайки подробности от дейността на своите специални служби.

Още по темата

Полша обаче досега не е признала официално, че на нейна територия е имало тайни затвори на ЦРУ, в които са били държани предполагаеми терористи, и не е завършила разследването на този въпрос, подчерта той.

През юли Полша беше осъдена от Европейския съд по правата на човека за "съучастничество" в изтезанията, на които са били подложени един палестинец и един саудитец на полска територия.

Според доклада преди 11 години Полша заплашила, че ще спре прехвърлянето на заподозрени на нейна територия, но станала "по-гъвкава", след като ЦРУ й дало голяма сума пари, предаде Ройтерс. Макар че силно редактираният текст не споменава поименно страната, става ясно, че става дума за Полша, понеже детайли като имената на тримата задържани и датите на прехвърлянето им съвпадат с други документи, включително решението на ЕСПЧ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase