Снимка: bgonair.bg

Американските посолства по света се подготвят за по-голям риск за сигурността заради публикуването на доклад с подробности за суровите техники за разпит, прилагани от ЦРУ. Това съобщи Белият дом, предава Би Би Си.

Посолства и някои други важни обекти ще вземат предпазни мерки, на фона на "някои индикации" за "голям риск", заяви говорителят на Белия дом.

Обобщен в 480 страници, докладът на Сената се очаква да бъде публикуван на 9 декември. Очакват се детайли от операциите на ЦРУ срещу Ал Кайда след 11 септември.

Докладът ще бъде с подробно описание на използваните методи от оперативните работници на ЦРУ по време на опитите за извличане на информация от заподозрените. Очаква се да е посочено, че чрез "острите методи" не са получени съответните резултати.

Публикуването на доклада бе отложено заради разногласия във Вашингтон за това кое трябва да бъде направено публично достояние.

Пълният текст на доклада, който е 6000 страници, остава класифициран.

Президентът на САЩ Барак Обама спря програмата за разпити на ЦРУ, когато встъпи в длъжност през 2009 г. Обама признава, че използваните методи срещу затворниците от Ал Кайда са били равносилни на изтезания.

Докато Джордж Буш е бил президент, операцията на ЦРУ срещу Ал Кайда вътрешно е била известна като "предаване, задържане и разпит".

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase