Снимка: архив, Reuters

Споразумение за прекратяване на огъня в района на летището в Донецк бе сключено днес, съобщи сепаратисткият лидер Андрей Пургин, цитиран от Франс прес.

"Днес бе постигнато споразумение за слагане на край на боевете, считано от 18 ч. московско време (17 ч. българско време) на летището в Донецк", каза той пред журналисти.

"Ако вървим с това темпо, то е възможно на 9 или 10 декември да започнем изтегляне на тежкото оръжие. Изработихме алгоритъм и контролен механизъм за възобновяване на преговорите в Минск", заяви Пургин, цитиран от ТАСС.

Украински военни и представители на самопровъзгласилата се Луганска народна република се договориха също така да прекратят огъня на 5 декември и да започнат изтегляне на тежката техника от 6 декември. Това съобщиха наблюдатели на ОССЕ във всекидневния доклад, публикуван на сайта на организацията, предаде ТАСС.

Решението за прекратяване на огъня е постигнато на консултации в Съвместния център за контрол и координация, посочва ТАСС. "На 29 ноември в Луганск сътрудници на мисията на ОССЕ присъстваха на срещата на командващия на украинския контингент и представители на Луганската народна република. Принципно бе постигнато съгласие, че украинските военни и силите на ЛНР трябва да прекратят огъня по линията на контакт на 5 декември и да започнат изтегляне на тежките въоръжения на 6 декември". Това се посочва в доклада на ОССЕ, цитиран от ТАСС, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase