Снимка: архив, Reuters
fallback

Главнокомандващият съюзническите сили на НАТО генерал Филип  Брийдлав изрази дълбока тревога от милитаризацията на украинския полуостров Крим, анексиран от Русия, предаде Франс прес.

 "Силно сме обезпокоени от милитаризацията на Крим. Разполаганите в Крим руски въоръжения като крилати и противовъздушни ракети имат в обсега си цялото Черно море“, каза той на пресконференция в Киев, където се срещна с президента Петро Порошенко и с премиера Арсений Яценюк.

Брийдлав освен това изрази опасения от евентуално разполагане на ядрени оръжия в региона, като подчерта, че следи подобни развития.

През последните седмици Русия засили военното си присъствие в анексирания през март Крим. Тя вече реши да отвори наново там база за противоракетна отбрана и да отдели над 1,75 милиарда евро до 2020 г. за развитието на Черноморския си флот. Руската авиация пък разположи в Крим 14 изтребителя в ескадрила, която ще наброява общо 30, отбелязва АФП.

Главнокомандващият силите на НАТО заяви, че чуждестранната помощ ще наблегне на подобряване боеготовността на украинските въоръжени сили чрез взаимодействие с американското и европейското командване (на НАТО), предаде Асошиейтед прес.

Брийдлав каза, че Русия все още има достатъчно войски при украинската граница за извършване на широкомащабно нахлуване и че използва военната си мощ, за да влияе на политическите развития в Украйна. Той добави, че голям брой руски военнослужещи са активни и на територията на Украйна, където обучават и съветват сепаратистите.

На срещата си с Брийдлав украинският президент Петро Порошенко благодари на американския генерал за помощта и подкрепата, която САЩ оказват на Украйна и подчерта важността на развитието на двустранните отношения в отбраната, предаде ТАСС.

 "Посещението ви в Украйна е знаково и ясно демонстрира, че САЩ и НАТО са с нас в това сложно време", каза Порошенко.

Той подчерта, че украинската армия сега се нуждае от активизиране на сътрудничеството с военните сили на САЩ и НАТО в обмяната на опит и подобряването на бойната подготовка.

Преди това Брийдлав се срещна и с премиера Арсений Яценюк, който потвърди "волята на украинските власти да задълбочат сътрудничеството между съответните структури" на Украйна и НАТО, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Франс прес.

Новата украинска прозападна управляваща коалиция, излъчена след изборите през октомври, определи като нов приоритет влизане на Украйна в НАТО. За тази цел тя се е ангажирала до края на годината да приеме законови изменения, които да отменят статута на Украйна като необвързана държава и да работи за присъединяване към НАТО.

И най-верните съюзници на Украйна обаче остават скептични за перспективите й за влизане в Алианса, отбелязва АФП.

Представителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, която отговаря за европейските въпроси, заяви днес в интервю за независимия руски информационен сайт "Медуза", че за Украйна ще е "много трудно" да влезе в НАТО.

Миналата седмица пък германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви за сп. "Шпигел", че вижда партньорство между Украйна и НАТО, но не и членство".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Д

преди 9 години

До ukrainecНа теб, скъпи, не знам какво ти е духовното и културното равнище, но да кажеш, че русия изостава в тези сфери, е признак на безкрайна безхаберност.

34

рубладжия

преди 9 години

*** работа, това че не харесвам руският тип управление как се връзва с кравари като нито ги защитавам, нито им симпатизирам, пиша чисто и просто като българин, странно

33

Анонимен

преди 9 години

Нато е терористична организация за държавен тероризъм, която защитава интересите на малка банда дърти психопати и военнопрестъпници банкери и шефове на корпорации, до един ционисти. На съвестта на тези кръвопиици лежи смъртта на милиони жени, деца и невинни хора. Нато се използва за окупация на дадена държава, когато тя трябва да се демократизира и бъдат ограбени ресурсите и без значение на жертвите. Авганистанм, Ирак, Либия, Украйна, Сирия и други. Това се нарича ционистки неофашизъм.

fallback