Снимка: Reuters

Полицаят, който простреля смъртоносно невъоръжен тийнейджър афроамериканец във Фъргюсън през август, няма да бъде подведен под отговорност, реши съдебното жури, съобщават световните агенции.

Решението бе обявено от главния прокурор на град Сейнт Луис, щата Мисури, Боб Маккълъх. Той посочи, че журито не е намерило достатъчно основания за образуване на углавно дело срещу полицая, съобщи ТАСС.

Маккълъх призна, че решението няма да бъде прието от някои хора, но го определи като "добро". Той подчерта, че федералното разследване по случая все още е в ход. Прокурорът съобщи също, че полицаят е стрелял 12 пъти по Браун, като фаталният изстрел е уцелил главата на тийнейджъра.

Още по темата

Журито, съставено от 12 членове, заседаваше ежеседмично от 20 август, за да прецени доказателствата по случая. За да бъде подведен под отговорност полицаят Дарън Уилсън, бяха нужни гласовете на най-малко деветима от членовете на журито.

Убийството на 18-годишния Майкъл Браун на 9 август предизвика протести в Сейнт Луис и негодувание от отношението на полицията към малцинствата, посочва Ройтерс. Майкъл Браун беше убит посред бял ден на улица във Фъргюсън, в който преобладават цветнокожи. 28- годишният полицай Дарън Уилсън го застреля с 6 куршума.

Тийнейджърът не беше въоръжен. Близки на момчето казват, че то е било застреляно, в момент, в който ръцете му са били вдигнати във въздуха в знак, че се предава. Близки на полицая казват, че той е стрелял при самозащита, защото се страхувал за живота си и смятал, че момчето може да го нарани.

Семейството на убития младеж изрази "дълбоко разочарование" от решението на съдебното жури. В изявление, огласено от семейния адвокат, близките на Майкъл Браун призовават съпричастните към болката им хора да канализират негодуванието си към "пътища, които ще доведат до позитивна промяна".

Няколко хиляди души се събраха пред полицейското управление във Фъргюсън преди оповестяването на решението и при новината много от тях дадоха израз на недоволството си. Демонстрации имаше и на други места в страната, където хиляди се включиха в шествия, планирани още преди обявяването на решението.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase