Снимка: архив, Reuters
fallback

Ислямистката група "Ал Кайда в ислямския Магреб" (АКМИ) разпространи в интернет видео на французин и холандец, държани като заложници. Двамата мъже призовават правителствата си да преговарят за пускането им на свобода, съобщи Ройтерс.

Видеото, публикувано в популярен джихадистки форум, е разделено на две сцени, показващи всеки заложник на различно място.

В първата част говори французинът Серж Лазаревич, отвлечен в Мали и държан в плен близо 3 години, с черен тюрбан и седящ на пътническата седалка на пикап.

"Много съм болен, бъбреците ме болят и страдам от много високо кръвно налягане. Страхувам се, че животът ми е в опасност след френската интервенция в Ирак. Искам от вас, г-н президент, да направите всичко да ме освободите, защото сте отговорен за всичко, което ще ми се случи", заявява Лазаревич и приключва изявлението си със съобщение за семейството си.

От Елисейския дворец посочиха, че службите за разузнаване са потвърдили автентичността на видеото и то е доказателство, че Лазаревич е жив.

Втората част на видеото показва холандския гражданин Сяк Рейке, отведен насила от ресторант в град Тимбукту през ноември 2011 година. "Днес е 26 септември 2014 г. - изминаха повече от 1000 дни, откакто съм в плен в Сахара", казва Рейке, облечен в бяла риза, с разпънат сив чаршаф на заден план.

"Страдам от сериозни проблеми с кръста, не съм добре и емоционално. Държа правителството си отговорно за всяка злина, която ме сполети. Моля, помогнете ми", казва той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 9 години

Другият път влезте в клетката на лъва той може да прояви по-голяма милост към вас от муслуманите

1

Габриела

преди 9 години

Майка си ли търсят там знам, че им нещо, като длъжност на работата ама на мен и милиони да ми дават и предположение, че знам че там се води война да тръгна аз да храня някви болни, за власт хора НЕ БЛАГОДАРЯ.:)

fallback