Архивна снимка на Питър Касиг Снимка: БТА
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди днес смъртта на американския заложник Питър Касиг, обезглавен от групировката Ислямска държава.

Президентът нарече убийството "абсолютно зло", предаде БТА като се позова на Франс прес.

"Днес поднасяме нашите съболезнования и молитви на семейството и роднините на Абдул Рахман Касиг, познат и с името Питър", гласи декларация на Обама, направена в президентския самолет "Еърфорс 1".

Oще по темата
"Това е акт на абсолютно зло, извършен от терористична група, смятана основателно от света за нечовешка", се казва в декларацията, цитирана от АФП.

По-рано висш служител съобщи, че американски разузнавателни агенции са получили информация, сочеща, че сили на групировката Ислямска държава са убили Касиг.

Екстремистката групировка "Ислямска държава" заяви във видеозапис, качен в ислямистки сайтове днес, че е екзекутирала Касиг.

Записът не показва акта на обезглавяването, а маскиран мъж, стоящ с отсечена кървава глава, лежаща до краката му.

Говорейки с британски акцент, мъжът казва: "Това е Питър Касиг, американски гражданин".

В 16-минутния запис ИД също така поема отговорност за масово едновременно обезглавяване на сирийски войници. Записът показва обезглавяването на поне петнайсет мъже, представени като сирийски войници.

Кадрите показват как джихадистите и войниците вървят в редица по двама, един след друг, след което всеки джихадист хваща дълъг нож и убива жертвата си, като я поваля на земята и я обезглавява.

26-годишният Касиг беше отвлечен през 2013 година в Сирия. Той е бил хуманитарен работник, впоследствие приел исляма и променил името си на Абдул Рахман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 9 години

Аман от ционистки циркове.

21

Румбо

преди 9 години

Абдул Рахман,бивш Касиг вече е край шадраваните и стада ханъми мятат гюбеци покрай него(според представата за ислямския рай).Не му берете грижа!Въпросът е как ще се оправим с джихадистите в Белия дом,водещи "свещена" война за световно господство(Новия световен ред)!

20

фак оф Русия

преди 9 години

До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Уххх, намерил се кой да говори за политики... A политиката на Русия каква е, бе, товарищ?!Ако не беше НАТО другаря Путин да е нападнал половин Европа!

fallback