Снимка: Ройтерс, архив
fallback

Батерията на робота "Филе", който се приземи на повърхността на кометата "Чурюмов-Герасименко" тази седмица, е спряла да работи, съобщи Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от ДПА.

Сигналът беше загубен и вече няма комуникация с робота, посочва агенцията в съобщение, публикувано в Туитър.

Преди няколко часа ЕКА съобщи, че сигналът е възстановен и "Фила" все още изпраща научни данни към земята от сондажните си дейности.

В сряда роботът кацна върху ядрото на кометата "Чурюмов-Герасименко" на разстояние над 500 милиона км от Земята. След като направи два подскока, роботът се озова върху стръмен склон, като единият му крак бе "във въздуха" или по-скоро насочен към космическото пространство. "Филе" е заобиколен от скали, които го засенчват.
„На батерията й остават само няколко часа живот“, - поясни Филип Годон от Френския национален център за космически изследвания в Тулуза.

След това щафетата трябва да бъде поета от слънчевите батерии, но роботът е в сянка. Затова те осигуряват около 4 пъти по-малко енергия в сравнение с предварителните планове.

Роботът има за цел да открие в ядрото на кометата органични молекули, които вероятно са играли роля за появата на живот на Земята, защото кометите са най-примитивните обекти в Слънчевата система. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

езичник

преди 9 години

до 8 космическата ера на европа тепърва предстои и дори ще надмине постигнатото от америка и русия. моят континент не е америка или азия, а европа, затова аз стискам палци на учените от моят континент. провалите са уроци. следващият път ще успеят.

6

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен"Руския Фобос още е на дъното на окена понеже са голямата работа."Кой океан? Фобос 1 се губи по път за Марс, Фобос 2 се губи на 50 метра от повърхността на Фобос (луната). Нещо май не ти се отдава да се правиш на информиран...

5

Анонимен

преди 9 години

Абе къде се бутат европейските меки китки в космическите изследвания?! Тази материя е за руснаци и американци! Еврогейковците да си правят коли и да си се возят с тях по земята и да си возят еднополовите семейства! Космосът е за мъже!

fallback