Арсений Яценюк. Снимка: Reuters

Основният приоритет на Украйна е да изгради достатъчно силна армия, за да спре руска военна агресия, заяви украинският министър-председател Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс.

"Изграждането на армия, способна да спре агресия от Русия, е задача номер едно", каза Яценюк.

Украйна обвинява Русия, че изпраща войници и оръжия, за да помогне на проруските бунтовници в Източна Украйна да предприемат ново настъпление в конфликта, отнел живота на над 4000 души.

Още по темата

Нарастващото насилие, нарушенията на постигнатото на 5 септември прекратяване на огъня и съобщенията за идващи от границата с Русия военни конвои без обозначения засилват страховете, че крехкото примирие може да рухне.

Украинската армия заяви, че в Донецка и Луганска област през последните 24 часа продължават престрелките между правителствените сили и сепаратистите, при което са загинали войник и петгодишно дете, отбелязва Ройтерс.

Яценюк изтъкна като приоритетни задачи на бъдещото правителство също така децентрализацията на властта, реформирането на съдебната и правоохранителната система, на икономиката и на държавното управление, посочва ТАСС.

Премиерът представи списък с кандидати за министри в новия кабинет. Той предложи своите постове да запазят вицепремиерът и министър на регионалното развитие Володимир Гройсман, вътрешният министър Арсен Аваков, външният министър Павло Климкин, министърът на отбраната Степан Полторак, правосъдният министър
Павло Петренко и министърът на културата Евгений Нишчук. Сред новите предложения за министри са заместник-министърът на финансите Виталий Лисовенко, предложен за финансов министър.

Междувременно депутатите от новоизбрания парламент на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) се събраха на първото си заседание, а назначеният за председател на Народния съвет на ДНР Андрей Пургин вече няма да заема поста първи вицепремиер.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase