Снимка: архив, Reuters

Засетите с опиумен мак площи в Афганистан са се увеличили със 7 процента през 2014 г., с което страната остава водещият световен производител, предаде ДПА, като се позова на доклад на местните власти и ООН.

Фермерите са отглеждали опиумен мак върху площ от 224 000 хектара. За сравнение миналата година засетите площи са били 209 000 хектара, се посочва в доклада, озаглавен "Проучване за опиума". Той е подготвен от афганистанското министерство за борбата с наркотиците и Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията.

Отглеждането на опиумен мак в Афганистан бележи устойчив растеж от 2010 г. ООН и афганистанските власти обвиняват за това растящата несигурност, политическата нестабилност и неефективните мерки, отбелязва ДПА.

В изследването се казва също, че производството на опиум ще достигне стойности от около 6400 т през тази година, което е със 17 процента повече в сравнение с миналогодишните 5500 т, но все пак е по-малко от рекордните 7400 т през 2007 г.

Според доклада броят на провинциите, в които няма засети с опиумен мак площи, остава непроменен спрямо миналата година. Мак се отглежда в 19 от общо 34 провинции.

Размирната южна провинция Хелманд остава водещият производител, като там се отглеждат 46 процента от общото количество за страната.

В документа се посочва също, че общата продажна цена на едро на продукцията от опиум е намаляла до 850 милиона долара, което е с 13 процента по-малко спрямо 2013 г.

Унищожаването на засетите площи също намалява драстично от 7348 хектара през 2013 г. до 2692 хектара през тази година, отчасти поради президентските избори и по-специално свързаното с тях пренасочване на ресурси на органите на реда, допълва ДПА.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase