Снимка: Reuters, архив

САЩ не бива да допускат идеи за връщане към силовите методи за решаване на конфликта в Донбас, заяви пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, след разговори с американския държавен секретар Джон Кери в рамките на министерска среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Пекин.

"По понятни причини позициите ни със САЩ не съвпадат относно случващото се в Украйна и причините за него. При все това, ако Вашингтон е заинтересован да съдейства за умиротворяване на ситуацията, за създаване на условия за диалог между Киев и ръководителите на опълчението, ръководството на Луганската и Донецката народни републики, смятам, че това би било крачка в правилната посока. Най-важно е да не се допускат идеи, каквито витаят в Киев, че трябва да се наберат сили и да се използват отново силови методи за уреждане на кризата", каза Лавров.

Договарянето за извършване на конституционна реформа в Украйна става още по-актуално, отколкото през април, когато то беше постигнато, отбеляза министърът. Той каза, че в разговора с американския си колега са споменали женевския формат - срещата през април на външните министри на Русия, САЩ и Украйна и върховният представител на ЕС по външната политика.

Лавров припомни, че в женевската декларация от 17 април украинското ръководство се е ангажирало незабавно да започне политически процес, конституционна реформа, с участието на всички региони и политически сили.

"Днес с Джон Кери единодушно заключихме, че тази задача е по-актуална, отколкото през април, и ще се постараем да убедим украинското ръководство да започне на изпълнява ангажимента си", каза той.

"Русия и САЩ разчитат до 24 ноември да се постигне споразумение по ядрената програма на Иран. От гледна точка на времето това сега е приоритетен въпрос, предвид договореностите да се опитаме да постигнем окончателен компромис до 24 ноември", отбеляза Лавров.

Русия не вижда правни причини да не сътрудничи със сирийското правителство в борбата с тероризма в лицето на "Ислямска държава", заяви руският външен министър. Москва и Вашингтон ще сближават позициите за методите за борба с тероризма. "Ние потвърдихме позицията си, че борбата с тероризма трябва да се води въз основа на международното право и че не виждаме никакви правни и дори практически причини да не сътрудничим със сирийското правителство по този въпрос", отбелязатой.

САЩ увериха, че са готови да търсят начини Израел и палестинците да седнат отново край масата за преговори, каза още Лавров.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase