Снимка: Reuters, архив

Германският канцлер Ангела Меркел изрази днес недоволство от поведението на Русия към Украйна и заяви, че няма причини за вдигане на европейските санкции срещу Москва, предаде Асошиейтед прес.

Тя каза, че продължава да желае дипломатическо решение на украинската криза, но по думите й събитията от края на миналата седмица показват "колко трудно е дори да се спазват сключени споразумения, ако погледнем незаконните избори".

Русия подкрепи състоялите се в неделя избори на контролираните от бунтовниците територии в Източна Украйна. Според правителството в Киев и Запада тези избори са в нарушение на мирните споразумения от Минск, припомни агенцията.

"Русия още не съдейства по начина, който бихме желали,особено що се отнася до Луганск и Донецк", каза Меркел в Берлин на конференция, организирана от Съюза на германските работодатели. "Минските споразумения трябваше да бъдат основата. Така че икономическите санкции бяха неизбежни и за момента няма причина за вдигането им", подчерта канцлерът.

В публикувано днес интервю в "Гардиън" и още няколко европейски вестника новият пръв дипломат на ЕС Федерика Могерини казва, че е за санкциите срещу Русия, но си задава въпроса доколко те ще повлияят. По думите й за всички е ясно отражението на санкциите върху руската икономика, но "истинският въпрос е дали те ще станат елемент, който ще промени значително политическия подход на Русия към кризата". Могерини казва, че това е все още "открит въпрос" и отговорът на него трябва да дойде от руските власти, предаде Асошиейтед прес.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase