Снимка БТА
fallback

Започна гласуването в самопровъзгласените Луганска народна република (ЛНР) и Донецка народна република (ДНР) за парламент и премиер, съобщи ТАСС. В гласуването в ЛНР могат да вземат участие всички граждани, навършили 18 години. По план трябва да бъдат открити повече от 100 избирателни секции, пет от които в центрове за временно настаняване на бежанци в Русия.

Жителите на ДНР, навършили 16 години, могат да гласуват в един от 363-те избирателни секции, три от които се намират на територията на Русия, където ще имат възможност да гласуват бежанци.

САЩ и ЕС определиха за нелегитимен вота, който със сигурност ще увеличи напрежението между Запада и Русия. "Избирателните списъци бяха взети от украинските власти, така че изпитваме известни затруднения, но се стараем да
организираме легитимен вот за хората в Донецк", заяви служителката на избирателната комисия в областта Наталия Чабан.

Според Киев вотът нарушава Минския протокол, съгласно който се установява примирие между бунтовниците и украинските войски, тъй като в него се предвиждат избори съгласно украинското законодателство.
Настоящият бунтовнически министър-председател Александър Захарченко, чието лице е отпечатано на предизборни плакати в цял Донецк, е почти сигурен победител във вота в самопровъзгласената Донецка народна република, посочи Ройтерс.

Захарченко проведе колоритна кампания, сравнявайки залежите на въглища в промишлената област с петролните залежи на Обединените арабски емирства и обеща на пенсионерите месечно възнаграждение, което ще им позволи да ходят на сафари в Австралия, отбеляза Ройтерс.

Двамата му опоненти, по-малко известни сепаратистки фигури, рядко са имали обществени изяви. В Донецкия национален технически университет студенти се събраха вчера в очакване на Захарченко, а от тонколони звучеше музика от балета "Лешникотрошачката" на Чайковски. Премиерът пристигна в камуфлажна униформа и заяви пред събралите се студенти: "Имаме нужда от силна република. Вашите оръжия са учебниците". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Shark

преди 9 години

А терористите в Зап. Украйна, които стреляха по хората на майдана и обвиниха момчетата от БЕРКУТ, те не са самопровъзгласили се, така ли!!!

72

проруска

преди 9 години

Честито на симпатягата Захарченко!!! Не прилича нито на Турчинов, нито на Яйценюк, най-малко на пияния и кървав Порошенко.

71

Слава на Украина

преди 9 години

До С.А.С.-----А защо не се преместиш от ЮАР в Русия ?И аз мога да застана на чисто и от там да укоражавам затъналите в *** .

fallback