Снимка: архив, Reuters
fallback

Близо 15 000 - "безпрецедентен брой" чуждестранни джихадисти от 80 страни са пристигнали през последните години в Ирак и Сирия, за да се бият в редиците на групировки от рода на Ислямска държава. Това предупреждение отправя доклад на ООН, цитиран от британския в. "Гардиън", предаде Франс прес.

Документът обяснява тази тенденция с изтощаването на Ал Кайда и подчертава, че "твърдото ядро" на екстремистката мрежа "остава слабо".

"От 2010 г. насам" броят на чуждестранните джихадисти в Ирак и Сирия "многократно надхвърля този на бойците от чужбина по данни от периода между 1990 и 2010 г. и продължава да нараства", сочи докладът на комисията към Съвета за сигурност на ООН, която следи дейността на Ал Кайда.

При терористите пристигат "бойци от Франция, Русия, Обединеното кралство" - общо от 80 страни, някои сред които "не са имали досега проблеми с Ал Каида", се казва в текста.

Според доклада джихадистите действат най-вече в собствените си страни и по-рядко предприемат "трансгранични атаки или избират мишени от международно значение".

Изтъква се обаче опасността, която могат да представляват тези джихадисти след завръщане в родината - заплаха, подбудила ред държави като Великобритания и Франция да издирват подобни хора и да възпрепятстват заминаването им за Ирак и Сирия.

Авторите изтъкват твърде ефикасните методи за "космополитно" вербуване, прилагани от групировката Ислямска държава, която използва социалните мрежи за разлика от догматичните подходи на Ал Кайда, способни да отблъснат някои кандидат-джихадисти.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 9 години

Все някъде трябва да има война толкова оръжия се пройзвеждат все някъде трябва да се пробват затягане на граничния контрол и да се трепят там :) че видяхме какво се случва като идват...

1

Лисицата

преди 9 години

И.Д са като пожар запален от Запада и Израел който ще изгори целият арабски свят надолу от Турция Тъй като арабска пролет се провали Когато завземат всичко с изключение на ОАЕ и Дубай Истинският контрол ще е в ръцете на Израел Ще отнеме 10 години

fallback