Снимка: БТА
fallback

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) определиха днес произведените вчера парламентарни избори в Украйна като напълно съответстващи на правилата, като според тях вотът е предложил истински избор и до голяма степен е отговарял на демократичните стандарти, предаде Ройтерс.

"Изборите представляват важна стъпка в стремежите на Украйна да затвърди привеждането на демократичните избори в съответствие със своите международни ангажименти", заяви Кент Херштет, специален координатор на ОССЕ.

Oще по темата

По думите му е имало доста положителни неща в изборния процес, като например наличие на безпристрастна и ефективна централна избирателна комисия, достатъчно оспорвани избори, които са предложили на избирателите истински избор, както и цялостно зачитане на основните свободи.

Според Херштет гласуването и преброяването са били прозрачни, а кампанията - конкурентна и явна, макар и да е имало случаи на сплашване и заплахи срещу кандидати и работници. Той определи медийната среда като разнообразна, но отбеляза липсата на независимост на някои медии от политически и корпоративни интереси.

Според друг наблюдател от Парламентарната асамблея на ОССЕ, Дорис Барнет, е имало някои наредности, но изборните секции са се справили добре. Тя добави, че е имало трудности при произвеждането на изборите, като някои райони не гласували, но това не прави вота невалиден.

Херштет посочи още, че в наблюдателската мисия е имало над 900 души от 43 страни. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

смех

преди 9 години

ВЪРХА на цинизма!На кои правила съответстват тези избори?Нямаше да съответстват ако не бяха избрани нужните хора!А сега всичко е наред!Да живее демокрацията под дулото на пистолета!

11

Анонимен

преди 9 години

не се и съмняваме!!

10

Анонимен

преди 9 години

оссе ПОСОЧИ ЧЕ У НАС СА КУПЕНИ

fallback