Снимка: архив, Ройтерс

Партията на премиера Арсений Яценюк и блокът на президента Петро Порошенко водят с почти еднаква подкрепа на произведените вчера предсрочни парламентарни избори в Украйна.

Това сочат частични резултати при преброени 38,01 процента от подадените бюлетини, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Още по темата
ЦИК отрежда на "Народния фронт" на Яценюк 21,6 процента, с които той води минимално пред Блока на Петро Порошенко, който е с 21,52 на сто. Прогнозните резултати и по-ранни частични резултати сочеха лека преднина за президентския блок, отбелязва Ройтерс.

На трето място изненадващо е създадената неотдавна проевропейска партия "Самопомощ" на кмета на Лвов Андрий Садовий с 10,99 процента.

Неочаквано силен е и резултатът на съюзниците на сваления проруски президент Виктор Янукович, Опозиционния блок начело с бившия министър на горивата Юрий Бойко, който събира 9,76 на сто, лесно преодолявайки 5-процентната бариера за влизане в парламента въпреки очакванията на политолозите.

Във Върховната рада ще бъдат представени още две партии - Радикалната на Олег Ляшко със 7,43 на сто и Баткившчина" на експремиерката Юлия Тимошенко с 5,74 на сто. Останалите партии не прескачат бариерата.

По последни данни на ЦИК пред урните са се явили 52,44 процента от избирателите.

Ходът на изборите бе наблюдаван от 2321 представители на чужди държави и на международни организации. Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще представи предварителния си доклад днес в 14.30 ч. (и българско) време.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase