Снимка: Reuters
fallback

Според оценка на ЦРУ около 2000 са западняците, които са пътували до Сирия или Ирак, най-често през Турция, за да се присъединят към Ислямска държава. Повече от 100 от тях са от САЩ, най-малко 500 са от Великобритания, а повече от 700 са от Франция, пише Бизнес Инсайдър.

Сред примамените американски тийнейджъри е и едно трио от Колорадо - момичета от сомалийски и судански произход на възраст от 16, 17 и 18 години. Те откраднали паспортите си, както и по 2000 долара от родителите си и се качили на самолет, за да пътуват до Турция. На прекачването в Германия обаче служители от ФБР ги заловили, тъй като родителите вече били подали сигнал в полицията.

През април пък приелата исляма 19-годишната американка Шанън Конли, медицинска сестра, беше арестувана на международното летище в Денвър. Опитвала се да отиде в Сирия, където да се омъжи за член на Ислямска държава. По-рано този месец пък Мохамед Хан беше арестуван в Чикаго, тъй като искал да се присъедини към ИД.

Това са само няколко от последните примери за американски тийнейджъри, които са подмамени да заменят комфортния си живот в САЩ за този на първа линия в Ислямска държава, известна със своята жестокост, а напоследък и с набирането на кадри сред недоволни подрастващи в САЩ, Великобритания и Франция.

Защо расте броят на американските момичета и момчета, които искат да се присъединят към известната с обезглавявания, бомбардировки и насилия Ислямска държава?

До голяма степен ИД е изключително добра в подлъгването на западняците в своите редици. Ето как се „ловува“ за американски младежи.

Призив към чувство за идентичност

Според новините и докладите на ФБР ИД обикновено търси западни младежи, които са разочаровани и нямат чувството за цел и принадлежност. Организацията много напомня криминалните банди, които предлагат чувството за сплотеност, принадлежност и семейство.

„Общата картина, предоставена от чуждестранните бойци на ИД от живота в Сирия, показва приятелство, добри нрави, целенасочена дейност. Всичко това е смесено с чувство за героизъм и самочувствие“, пише експертът Ричард Барет, автор на доклад за чуждестранните бойци в Сирия.

Сложна интернет пропаганда

В света на тероризма интернет е нож с две остриета. От една страна, може да се ползва от властите да следят опасностите за населението, а от друга, мрежата се ползва от терористи в търсене на нови последователи от цял свят.

Според Матю Олсен, директор на Националния център по борба в САЩ, ИД разполага с най-сложната машина за пропаганда. „Групата възприема себе си като лидер в джихадизма, но същевременно използва социални мрежи, за да е сигурна, че посланието й ще стигне до много хора, които могат да я последват“, твърди той.

Призив за чувство към религиозното

Световните мюсюлмански лидери осъдиха ИД и заявиха, че действията й няма религиозни обосновки. В Twitter започна дори кампания по въпроса. Въпреки това обаче ИД твърди, че става въпрос за изпълнение на религиозен дълг.

„Това, което те правят, е да твърдят, че правителството не прави нищо, а ИД са единствените, които се борят за справедливост“, твърди бивш служител на ЦРУ. „Защо да не се присъединиш към борбата“, пита риторично той.

Набиране на жени

Може би най-изненадващото е, че ИД разработва нова тактика при набирането си на нови членове. Става въпрос за тийнейджърките. Терористичната група започна онлайн кампания, наречена „Ал-Заура“. Тази кампания е образователна и цели да научи присъединилите се към ИД момичета освен да шият и готвят, да са здрави физически и да използват оръжия. Освен това в тази програма се учи уеб дизайн и редактиране.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

готин

преди 9 години

еееееееее ама в сащ са мешани бащице от всички религии има там какво очакват да ги галят с паче перо маиче ааааааа без,ще има мн атентати

49

вбесен

преди 9 години

Толкова им е акъла!

48

Анонимен

преди 9 години

Хомосапиенс винаги е воювал, войната е в гените на Хомосапиенс, при някои войнствените гени са проявени по слабо, при други са неудържими! В древен Рим построили Кулизеума, за да утолят жаждата за война!Съвременните варианти на Кулизеума са футболните стадиони!

fallback