Снимка: Reuters
fallback

Окончателно е потвърдено, че испанската санитарка Тереса Ромеро - първият случай на заразил се извън Африка, вече не е носител на вируса, предаде Асошиейтед прес. От болницата "Карлос Трети" в Мадрид съобщиха, че и вторият тест за ебола на Ромеро е отрицателен. Тя е била лекувана с преливане на кръв от пациент, преборил се с болестта.

Операторът на американската телевизия Ен Би Си Ашока Мукпо, който бе заразен с вируса на ебола, е излекуван и ще напусне болницата в Небраска, където се намира, предаде Ройтерс, цитирайки лечебното заведение.

Операторът, който се е заразил се с вируса, работейки в Западна Африка, бе настанен в болницата на 6 октомври. Той е вторият пациент с ебола, успешно лекуван в Медицинския център на Небраска.

Oще по темата

Добри са новините и за първата американска медицинска сестра, заразила се с ебола в Тексас, обслужвайки болен. Състоянието на Нина Фам се подобрява, съобщиха от клиниката край Вашингтон, където тя бе настанена в петък миналата седмица, предаде Асошиейтед прес.

Междувременно стана известно, че пътници, идващи от засегнатите от ебола държави – Либерия, Сиера Леоне и Гвинея, ще бъдат допускани на американска земя само от петте летища, където са въведени засилени мерки за откриване на болестта, съобщи американското министерство на вътрешната сигурност, цитирано от Ройтерс.

Ограничението влиза в сила от утре. Петте летища са Джей Еф Кей в Ню Йорк, Нюарк в Ню Джърси, Дълес във Вашингтон, както и международните летища в Атланта и Чикаго. Те приемат 94 на сто от пътниците, идващи от засегнатите от ебола държави.

Засилен контрол за откриване на ебола е наложен за всички пътници, желаещи да влязат в Съединените щати, включително за американските граждани, както и за желаещите да влязат в САЩ по суша или по море, допълва Ройтерс.

Куба пък изпрати още 91 медицински работници в Западна Африка за борба с ебола, предаде Асошиейтед прес. Те ще работят в Гвинея и Либерия.

Куба вече изпрати 165 лекари и медицински сестри в Сиера Леоне - третата тежко засегната от епидемията от ебола държава в Западна Африка. Това прави 11-милионния комунистически остров една от страните с най-голям принос в борбата със смъртоносната заразна болест.

Куба има повече от 50 000 здравни работници в над 60 държави по света. Тези мисии се вписват в т. нар. "медицинска дипломация", която страната води с цел печелене на
външнополитическо влияние. Командированите здравни работници освен това осигуряват над 6 милиарда долара годишно на Куба, която изпитва отчаяна нужда от чуждестранна валута.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

математик

преди 9 години

50 000 здравни работници - 6 000 000 000 долара/годишно, тоест по 120 000/лекар. Внушително.

fallback