Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин обвини в интервю за сръбския всекидневник "Политика" американския си колега Барак Обама във враждебно отношение към Русия, предаде Франс прес, позовавайки се на Кремъл.

В интервюто, публикувано в навечерието на официално посещение на Путин в Белград, руският президент предупреждава САЩ и съюзниците им за опасностите, които крият "опитите за шантажиране на Русия за стратегическата стабилност" в света.

Путин се позовава на реч на Обама пред Общото събрание на ООН, в която американският президент цитира сред най-големите глобални заплахи агресията, както той каза, на Русия в Европа, имайки предвид украинската криза.

"Добавяйки тези изказвания към санкциите срещу цели отрасли на нашата икономика, наложени от САЩ и техните западни съюзници, не бихме могли да определим това поведение другояче, освен като враждебно", казва руският държавен глава.

Той настоява Вашингтон и съюзниците му да вземат под внимание интересите на Москва, вместо да прибягват до натиск.

Путин подчертава, че в този случай Русия е била отворена за помирение. "Ние сме готови да водим градивен диалог, основаващ се на принципите на равнопоставеност и сериозно зачитане на интересите на другата страна", каза той.

"Надяваме се нашите партньори да осъзнаят безразсъдството на опитите за изнудване на Русия и да си припомнят какво може да причини на стратегическата стабилност в света конфликтът между големите ядрени сили", заявява в интервюто Путин.

Руският президент обвинява САЩ, че са предизвикали кризата в Украйна, за да припишат след това отговорността на Русия.

"Вашингтон активно поддържаше Майдана", протестната кампания срещу украинския президент Виктор Янукович, "и започна да обвинява Русия, когато неговите протежета в Киев с бесния си национализъм настроиха срещу себе си голяма част от Украйна и тласнаха страната към гражданска война", казва Путин.

Транзитът на руски природен газ за Европа през Украйна остава проблематичен и за решаването на въпроса би трябвало да се използват алтернативни пътища като планирания тръбопровод "Южен поток", отбелязва руският президент в интервюто за в. "Политика", цитиран от Ройтерс.

Осъществяването на проекта "Южен поток" се очаква да донесе на Сърбия над 2 милиарда евро нови инвестиции и съществено да увеличи енергийната сигурност на страната, казва Путин, цитиран от ТАСС.

"Южен поток ще допринесе значително за цялостната енергийна сигурност в Европа. Той ще е от полза за всички, както за Русия, така и за европейските потребители, включително Сърбия", изтъква той.

Руският президент Владимир Путин пристига днес в Сърбия, за да участва в тържествата, посветени на 70-годишнината от освобождението на Белград от фашистка окупация при съвместна операция на съветските и югославските войски, предаде ТАСС.

Путин, който е поканен от сръбския президент Томислав Николич, ще бъде почетен гост на военния парад, в който ще участват и руски военни самолети. Руският президент ще положи и венци на Гробището на освободителите на Белград и на паметника на героите от Първата световна война.

В рамките на посещението Путин ще има срещи на четири очи с президента на Сърбия Томислав Николич и с премиера Александър Вучич. Руска делегация, която придружава президента, ще има работна закуска с колеги от Сърбия, след което ще бъде подписан пакет документи. Очаква се да бъдат обсъдени и въпроси на международната политика и търговско-икономическото сътрудничество.

Посещението на Путин в Сърбия предизвиква огромен интерес по света. Независимо че руският президент ще бъде в сръбската столица само няколко часа, за отразяване на събитието са акредитирани 912 представители на медиите.

Белград е готов да посрещне руския лидер. По улиците на града са разлепени плакати с образа на Путин и пожелание "Добре дошъл" на сръбски и руски език, а на много места се продават тениски и сувенири с неговия портрет, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase