При първата си публична поява от 5 седмици Ким Чен Ун беше с бастун. Снимка: Reuters

Информационната агенция на Северна Корея КЦТА съобщи, че ръководителят на страната Ким Чен Ун се е появил на обществено място за пръв път от 40 дни, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Според информацията на КЦТА Ким е посетил днес нов жилищен квартал за научни работници, а по-рано през деня - и новопостроения Институт за природни енергийни източници на Държавната академия на науките.

Продължителното отсъствие на Ким от публичната сцена породи слухове за влошеното му здравословното му състояние и за отстраняването му от властта.

За последно 31-годишният ръководител на КНДР бе видян на 3 септември на концерт. След това пропусна честванията на две важни партийни и държавни дати, на които обикновено е присъствал. В края на миналия месец по телевизията бе разпространена само кратка информация, че той не се чувства добре, и кадри от август, на които той изглеждаше напълнял и се виждаше, че куца.

В днешното съобщение на КЦТА не се споменава нищо за здравословното състояние на Ким, а само изказванията му при посещенията на двата обекта. По време на обиколката из жилищния комплекс той нарекъл севернокорейските учени "патриоти, посветили целия си живот на изграждането на богата и благоденстваща нация".

Появата на севернокорейския лидер предизвика десетки конспиративни теории, свързвана с изчезването му от публичното пространство. Сред най-драматичните версии беше държавен преврат. За извършители се спрягаха военни, съпартийци, дори членове на семейството му. 

Друга теория твърдеше, че Ким Чен Ун е премахнат от обществения живот заради притесненията в политическите кръгове, че Северна Корея не се справя задоволително на високите нива на международната дипломация. Отбелязва се, че през последните 9 месеца Северна Корея не е успяла да се възползва от каквито и да е дивиденти, предлагани от южната й съседка. Като примери се дават неприемането на хуманитарна помощ, рестартът на туризма и неуспеха на чуждите инвеститори.

Факторът, който беше основен катализатор за появата на слуховете, беше бивш висш служител в Пхенян. По думите на Чан Чин Сон членовете на организационния отдел на Централния комитет /ЦК/ на Трудовата партия на Корея – влиятелен орган, който преди се е отчитал само лично на Ким Чен Ир, са престанали да се подчиняват на Ким Чен Ун. Той твърдеше, че именно те са поели управлението на страната.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase