Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Ким Чен Ун вече не управлява Северна Корея, а високопоставени ръководни чинове вече не му се подчиняват. Твърдението е на един от бившите ръководители на пропагандната машина на КНДР, известният поет и офицер от контраразузнаването Чан Чин Сон. Той каза това на конференция на бивши жители на Северна Корея, проведена през септември в Холандия и посветена на ситуацията в страната, на която някога са служили, пише Vice.

По думите на Чан Чин Сон членовете на организационния отдел на Централния комитет /ЦК/ на Трудовата партия на Корея – влиятелен орган, който преди се е отчитал само лично на Ким Чен Ир, са престанали да се подчиняват на Ким Чен Ун.

Още по темата
Те фактически управляват страната, като при това самите те са разделени на фракции, които виждат по-различен начин бъдещето на Северна Корея. Едните са за запазване на тоталитарния строй и пълен контрол над икономиката, а други се стремят към обогатяване благодарение на външната търговия и по-отворен пазар.

Изявлението на Чан Чин Сон прозвуча на фона на почти едномесечно отсъствие от публичното пространство на 31-годишния Ким Чен Ун – син и наследник на Ким Чен Ир.

За последен път той беше видян накуцващ – на церемония в памет на неговия дядо Ким Ир Сен.

През септември той отсъства от заседанието на Върховното народно събрание, където беше излъчен само пропаганден видеоклип. На записа Ким видимо куца. „Въпреки че не се чувства добре, нашият вожд продължава да ръководи своя народ“, се чува зад кадър.

По данни на южнокорейския вестник „Чосун илбо“ севернокорейският лидер Ким Чен Ун е претърпял операция на глезените и в момента се намира в болница.

По информация на вестника той е получил травма на десния глезен по време на свое инспекционно посещение, но дълго време е игнорирал травмата си и в крайна сметка започнал да куца и с двата крака. В момента по данни на изданието Ким Чен Ун преминава рехабилитационен курс в клиника за високопоставени партийни дейци.

Междувременно южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че Ким Чен Ун има подагра, диабет, затлъстяване, хипертония и още няколко заболявания.

Независимо от истинската причина отсъствието на вожда от публичното пространство породи слухове за държавен преврат, пише NEWSru.com.

Според Чан Чин Сон превратът е станал още през 2013 г. и оттогава Ким Чен Ун служи  за марионетен ръководител, който е управляван от членовете на организационния отдел на ЦК. По мнението на Чан Чин Сон превратът е станал по едно и също време с екзекуцията на Чан Сон Тхек – чичо на Ким Чен Ун. 

Преди това Чан Сон Тхек беше смятан за една от най-влиятелните фигури в политическата йерархия на Северна Корея. Той обаче е изпаднал в немилост и буквално за половин месец е бил свален от всички постове, бил е изключен от партията и лишен от всичките си награди. Според Чан Чин Сон той се е конкурирал за властта с членовете на организационния отдел на ЦК.

Ким Чен Ун може да бъде сменен като държавен ръководител от някой от по-големите си братя, смята бившият висш служител. Така или иначе, реалната власт остава в ръцете на ЦК.

„Вкараха в заблуждение цял свят с „диктатора Ким Чен Ун“ - казва Чан Чин Сон. - Всички вярват на това, което се диктува от пропагандата, но всъщност нещата съвсем не са така“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase