Снимка: Reuters
fallback

"Турция ще разреши на САЩ да ползват нейни бази за борбата с Ислямска държава", гласи заглавие на в. "Ню Йорк таймс".

Турция ще разреши на войски на САЩ и на коалицията да ползват базите й, включително ключово важен обект на около 150 км от сирийската граница, за операции срещу екстремистите от Ислямска държава (ИД) в Сирия и Ирак.

Представители на администрацията на Обама от известно време приканваха турското правителство да играе по-важна роля в борбата с екстремистите, които са превзели големи райони в Ирак и Сирия и са прогонили бежанци в Турция.

Американски военен екип ще пристигне в Турция тази седмица да договори подробностите по тренировъчната програма на сирийски опозиционни бойци и да обсъди какви въздушни мисии може да се изпълняват от турските бази.

Споразумението за ползването на базите идва след два дни преговори в Анкара между турските власти и генерала от резерва Джон Алън, който координира отговора на коалицията на ИД.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл беше съобщил по-рано, че САЩ искат достъп до турските военновъздушни бази, включително тази в Инджирлик, Южна Турция, пише "Ню Йорк таймс".

Съветничката на Обама по националната сигурност Сюзан Райс заяви, че Турция се е присъединила към Саудитска Арабия - страна, с която е в обтегнати отношения - в съгласието да помага по тренировъчната програма, пише в. "Вашингтон пост".

По думите на американски официални представители ще са нужни няколко месеца да се даде одобрение за обучението на 5000 опозиционни бойци и още осем месеца за завършване на обучението им.

Турция доскоро проявяваше нежелание да се включи в коалицията за борба срещу ИД, защото смята, че това отклонява вниманието от усилията за сваляне на сирийския президент Башар Асад. Правителството й отдавна критикува забавянията в американската тренировъчна програма за сирийската опозиция, отбелязва "Вашингтон пост".

Според в. "Гардиън" Турция е поставила условие сирийските опозиционни бойци, които ще бъдат обучавани в нейни бази, да са не повече от 4000 души и да бъдат предварително проверени от турското разузнаване.

Вестникът се спира на изказване на Сюзан Райс, която подчертава, че САЩ не са искали от Турция да праща свои сухопътни сили в Сирия.

Американски официални лица продължават да обсъждат с турците други начини, по които могат да играят важна роля. Те вече са от решаващо значение при опитите да се спре потокът от чуждестранни бойци (в Сирия), както и в усилията да бъде попречено на екстремистите да изнасят петрол през Турция. Така че Турция може да допринася по много начини, отбелязва Райс, цитирана от "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 9 години

До Интересно...mnogo ti se iska 4ado - ma nema kak da stane. toyi taka u4enolzubiv narod ya6to ne go proehte bre... mi revahte ot ujas 4e idvat bejanci i tuk. da ne bi za6toto voinstveniq si ti. interesno v BG vinagi prihate ot zloba.

12

Анонимен

преди 9 години

До Интересно...I az chakam na ovena da padnat ta....cite no ne padat,Turcia ako iska shte unishtoji tiya deto si gi izbroil za 3 dena

11

Интересно...

преди 9 години

Горкият Ердоган! Тръгва като аслан, ще се върне по....! От една страна Йоджалан, от друга - сирийските кюрди, от трета - иракските кюрди (нали знаете, че великият Саладин е от тях). Остават иранските кюрди да се присъединят и се получава държава голяма и мощна. Която ще държи цялата прясна вода на Близкия изток и огромни нефтени полета. С народ ученолюбив и войнствен. Тюркийето ще се изприщи с такъв съсед.

fallback