Снимка: Ройтерс
fallback

Президентът Барак Обама изрази вчера увереност пред ръководството на американската армия, че САЩ ще продължат да постигат напредък в борбата си срещу групировката Ислямска държава /ИД/, предаде Асошиейтед прес.

Oще по темата
Заобиколен от началниците на регионалните командвания на армията в Пентагона, Обама посочи, че е насърчен от появилия се широк международен консенсус, че екстремистката групировка, която в момента контролира голяма част от Ирак и Сирия, представлява заплаха за световния мир. По думите му страните по целия свят са стигнали до извода, че "варварското поведение на групировката е нещо, което изисква действия".

"Това не е нещо, което може да се уреди за една нощ", каза Обама. "Ударите ни продължават, заедно с партньорите ни". След като се срещна с командващите Обама свика своя Съвет за национална сигурност в Пентагона, за да обсъди усилията да се възстанови намиращата се в доста трудно положение иракска армия, както и да се обучат и въоръжат сирийски опозиционни групи.

САЩ се надяват, че те ще се бият с Ислямска държава на място така, че да не се налага на западни сили да правят това. Тези срещи на високо равнище идват на фона на засилващо се безпокойство дали кампанията начело със САЩ има ефект, както и дали президентът може да изпълни обещанията си да унищожи Ислямска държава и да държи американските сили вън от бойните действия, отбелязва Асошиейтед прес.

По време на срещата с началниците на регионалните командвания на САЩ в Пентагона Обама също така заяви, че главният играч в азиатско-тихоокеанския регион е Китай, предаде ТАСС.

По думите му присъствието на САЩ в региона "се приветства силно" от страните в него. Това осигурява "свобода на корабоплаването и спазване на международните закони, което е много важно", посочи Обама. Според него в това отношение САЩ трябва да действат, демонстрирайки своя интерес към сътрудничество и ефективна комуникация с Китай.

Той също така изтъкна важността на това да се запазят отношенията с такива ключови съюзници като Република Корея и Япония. По мнение на Обама благодарение на американските военни тези връзки в момента са на много високо равнище.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

калашников

преди 9 години

щом се надяваме кенииската да оправи тая страшна за днешно време картина,значи сме напълно ***,незнам много коментари различни всеки казва по нещо вярно но положението е направо трагично това неможе да е човечество и свят в който живеем днес,аз вече почвам да търса от някаде да си купа калашник незаконно,теа с пикапите скоро ще почнат да влизт в бг без виза.

2

BG

преди 9 години

Благодарение на американските и френските разузнавателни служби бойците от ИД са добре въоръжени както с леко стрелкова оръжие така и с бронирани машини. Пак благодарение на тези служби ИД имат и ефективно осигурен тил. Както се казва за една нощ нещата може да свършат, ако службите спрат финансирането на терористите - няма луд, който за без пари да се сражава. Всички тези са платени наемници, които участват за да мародерстват и забогатяват от тероризъм. 15 държави финансират ИД!

1

Циганин

преди 9 години

Тези "удари" струват в ден на света 7-10 милиона долара или 3-3.5 милиарда в година а края не й се вижда на таза война с ИД- А АМЕРИКАНЦИТЕ СЪЗДАДОХА ИД !!1

fallback