Снимка: Reuters
fallback

Докато най-обсъждания смартфон към момента несъмнено е iPhone 6, в Северна Корея също могат да се похвалят с телефон с тъчскрийн, пише Бизнес Инсайдър.

Правителството в Пхенян пусна първия телефон от марката Ариранг през 2013 г. Апаратът използва модифицирана версия на операционната система Андроид. Телефонът се предлага в цяла гама от цветове, а на външен вид напомня за iPhone 3.

И тъй като интернетът в страната е забранен и реално няма, потребителите на смартфоните Ариранг могат да използват контролираната от тоталитарната държава мрежа интранет.

Миналата година при една от обиколките си Ким Чен Ун похвали работниците в завода на Ариранг за тяхната „творческа изобретателност“ и „патриотичен ентусиазъм“. „Колко е хубаво да видиш как телефоните се произвеждат с местни материали“, възкликнал той.

Според БиБиСи лидерът посъветвал работниците да произвеждат телефони в цветове, които ще се харесват на потребителите. Според Ким Чен Ун „ръчният телефон“ е удобен за потребителите, тъй като се управлява с докосване и има вградена камера.

Въпреки че се съобщава, че Ким Чен Ун е посещавал фабрика на iPhone, японски блог съобщава, че Ариранг вероятно е китаийският телефон Uniscope.

Не се знае и дали телефонът е пуснат на свободна продажба, или е достъпен само за елита. Във всички случаи обаче смартфонът е една от луксозните стоки в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

към 30

преди 9 години

Прав си! Ние сме супер производители,то се знае защото наред с най-дългата баница прозивеждаме и на дългите *а по-света!

28

уйвидек

преди 9 години

Култова прическа... Искам такава

27

Коментатор

преди 9 години

Че то там не е позволено да се снима, за какво им е камера на телефона?

fallback