Дейвид Камерън. Снимка: Reuters
fallback

Британският премиер Дейвид Камерън намекна, че няма да бъде съкрушен, ако Великобритания напусне Европейския съюз, защото изпитва слаба привързаност към отношения, които не обслужват британските интереси, предаде Ройтерс.

Oще по темата
В излъчено днес интервю за Би Би Си Камерън каза, че се чувства "хиляди пъти повече привързан към Обединеното кралство, отколкото към ЕС".

Той направи това в отговор на въпрос относно предишно негово изявление, че ще бъде съкрушен, ако Шотландия се отдели от кралството. Камерън отбеляза, че предпочита Великобритания да остане в съюза при ново споразумение с Брюксел за нейния статут, но добави, че отношенията с централата на ЕС не работят.

На въпроса дали ще бъде съкрушен да види Великобритания вън от ЕС, той отговори: "Обединеното кралство може да е повод да бъда съкрушен. А това е въпрос от прагматично значение: кое е по-добро за Обединеното кралство; как да се сдобием с по-добро споразумение за Великобритания. Това е, което ме вълнува силно."

Дейвид Камерън е обещал да предоговори британското членство в ЕС, ако бъде преизбран за премиер, както и да насрочи през 2017 г. национален референдум за оставането в съюза. Той е под натиска на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) и част от депутатите от своята Консервативна партия и затова втвърдява тона срещу Европа, пояснява Ройтерс.

Допълнителен натиск за втвърдяване на тона му към ЕС и проблемите с имиграцията и в социалната сфера оказа и преминаването на втори депутат консерватор в редиците на ЮКИП в навечерието на конференцията на Консервативната партия. От друга страна, Камерън се стреми да не засегне с евроскептичните си изявления германския канцлер Ангела Меркел, тъй като Германия би осуетила британските опити за предоговаряне на членството в ЕС, смята агенцията.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

бени

преди 9 години

По-гaден премиер не сa имaли!!!!

8

Анонимен

преди 9 години

Да , трикът му да не се разпадне Великобритания , като отклони вниманието към ЕС ! Май има полза и от двете , плюс в ролята на прикрити колониалисти ..

7

Анонимен

преди 9 години

Все някой трябва да им покаже на тия брюкселски ***, че политиката им на тотален диктат над суверенни държави няма да трае вечно. Евала на британците, дано ние сме следващите.

fallback