Барак Обама. Снимка: Reuters
fallback

Американското разузнаване подцени активността на групировката Ислямска държава на територията на Сирия, която се превърна в "кота нула" за джихадистите от цял свят. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в интервю за телевизия Си Би Ес, предаде Ройтерс.

От друга страна САЩ са надценили способността на иракската армия да воюва срещу въоръжените ислямистки групировки, посочи Обама в предаването "60 минути".

Позовавайки се на по-раншни изявления на директора на националното разузнаване Джеймс Клапър, Обама призна, че американското разузнаване е подценило това, което е ставало в Сирия. Навремето американските морски пехотинци смазаха Ал Кайда в Ирак с помощта на местните племена и ислямистките бунтовници се изпокриха, каза президентът. "Но през последните няколко години, по време на хаоса на гражданската война в Сирия, където огромни части на страната станаха напълно неуправляеми, /терористите/ успяха да възстановят силите си и да се възползват от този хаос", добави Обама. "И така, това стана кота нула за джихадистите по цял свят", отбеляза президентът.

Обама очерта военната цел срещу Ислямска държава: "Ние просто трябва да ги отблъснем, да ограничим пространството им, да ударим техните командни центрове, техните способности, оръжия, снабдяването с гориво, да прекъснем тяхното финансиране и да спрем потока на чуждестранни бойци".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Я

преди 9 години

Как ще са ги подценили като те си ги създадоха ? Тоя черния на *** ли се прави не мога да разбера.

14

Анонимен

преди 9 години

Дано съм жив, когато янките излезат по медиите и кажат "Сбъркахме с външната си политика и военната си намеса по света" ама йок. Много са им дебели тиквите на тия ***, последните години се държат като 15 годишна тинеджърка в бесен пубертет. А на тоя Обама, върти-суче, пак Сирия му е в устата, ама нали им разбиха ПВО-то, постреляха се малко, въоражиха "лошите" - сега ги били подценили! Абе байчо, ела на Балканите, да ти сипем една ракия и да ти обясним нещата за света!

13

Анонимен

преди 9 години

"Разузнаването на САЩ е подценило Ислямска държава според Обама.."Каквото са си надробили - това ще сърбат!

fallback