Ашраф Гани. Снимка: Reuters

Икономистът Ашраф Гани днес полага клетва като президент на Афганистан, заменяйки на поста Хамид Карзай, предаде Франс прес.

Той наследява властта в момент, в който страната продължава да е във война, въпреки че там от 13 години има многонационални сили на НАТО, които не успяха да потушат бунта на талибаните, отбелязва агенцията.

Шейсет и пет годишният Гани е работил в миналото в Световната банка. Той поема президентския пост след три месеца на политическа криза, породена от оспорването на резултатите от президентските избори, състояли се през пролетта.

Ашраф Гани и съперникът му на втория тур на вота, който беше на 14 юни, Абдула Абдула си оспорваха победата и твърдяха, че вотът е белязан от масови измами, обвинявайки се взаимно за тях. Гани се ползва с подкрепата на пущуните от Южен Афганистан, а Абдула с подкрепата на таджиките от Северен Афганистан и спорът между тях породи опасения от разпадане на страната. Но под натиска на ООН и на САЩ двамата съперници се съгласиха да сформират правителство на националното единство.

Гани беше обявен за победител на президентските избори с над 55 процента от гласовете на избирателите, което беше констатирано след повторно преброяване и проверка на 8 милиона подадени бюлетини, припомня Франс прес.

Церемонията днес в Кабул протича при засилени мерки за сигурност. На нея Гани ще бъде обявен официално за президент, а Абдула Абдула ще заеме новосъздадения пост на ръководител на изпълнителната власт /нещо като премиер на Афганистан/.

Церемонията бележи край на ерата Карзай, който беше единственият президент на Афганистан след свалянето на режима на талибаните през 2001 г.

Анализатори определят случващото се днес като първи демократичен преход на властта в историята на Афганистан.

Извън столицата, където днес Гани встъпва в длъжност, сраженията между силите на реда и талибаните продължават.

Талибаните започнаха офанзива през лятото, възползвайки се от кризата, последвала президентския вот, отбелязва Франс прес.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase