Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters
fallback

Международната общност прави прекалено малко за спирането на потока от чуждестранни бойци към Сирия, заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от Асошиейтед прес. Той порица и бездействието на Съвета за сигурност по някои от най-наболелите световни проблеми.

В две отделни речи в Ню Йорк Ердоган заяви, че неговата страна играе водеща роля в борбата с тероризма, но не получава помощ от останалия свят. "Ние можем да спрем този поток от чуждестранни бойци само ако нашите приятели и партньори, които очакват нашето сътрудничество, на свой ред покажат сътрудничество", заяви Ердоган. "Това не е борба, която трябва да води само Турция", добави той на заседанието на Съвета за сигурност, на което беше одобрена единодушно резолюция, изискваща от страните да предотвратяват вербуването и транспорта на чужди бойци, готвещи се да се присъединят към терористични групи.

Заплахата, която тези бойци представляват, започва в момента, в който те напуснат своите страни, посочи Ердоган и заяви, че страните не са сътрудничили своевременно. Въпреки това на близо 3 600 души е било отказано влизане в Турция, а близо хиляда чужденци са били депортирани, подчерта Ердоган.

Турският президент подчерта, че неговата страна е направила големи жертви, приемайки над милион сирийски бежанци и над 140 хиляди бежанци от сирийските кюрди само миналата седмица.

"Въпреки нашите жертви и очаквания за солидарност не сме получили тази подкрепа, която очакваме от международната общност", добави той.

По-рано през деня в реч пред Общото събрание на ООН Ердоган обвини организацията, че не се е задействала за спирането на сирийската гражданска война, при която загинаха над 200 хиляди души, нито за спирането на войната в Газа това лято, при която загинаха на 2000 души.

Той подложи на критика ООН и за това, че е придала легитимност на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. Демократично избраният президент на Египет, ислямистът Мохамед Морси, е бил свален с преврат, а ООН реши да придаде легитимност на човека, извършил преврата, заяви Ердоган. "Трябва да зачитаме избора на хората в избирателните секции. Ако искаме да подкрепяме преврати, защо съществува ООН?", попита Ердоган, призовавайки организацията да се намесва по-смело за решаване на световните проблеми.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Plovdivcanka

преди 9 години

Na tozi covek mu se kazva politik kazva i govori za realni problemi bez da se pritesnyava lider v istinskiya smisal na dumata ne slucayno turciya e edna ot vodestiye ikonomiceski sili prez poslednite godini samo mojem da vzemem primeri

14

Tina

преди 9 години

До АнонименПри нас няма как да се случи, защото генералите ни отдавна се продадоха на партиите...А и армията ни е унищожена...

13

Анонимен

преди 9 години

До TinaДай боже пожеланията ти да ви се върнат по сто.

fallback