Снимка: архив, Reuters
fallback

Времето, когато Пекин гледаше отстрани как "терористичният интернационал" става все по-нагъл, изтече. Уйгурите от Синцзян се включват в джихадистките групировки от Близкия изток и Южна Азия. И щом се завърнат, ще формират нелегални мрежи на китайска територия. С оглед на тази заплаха китайското МВнР се обяви за международни усилия срещу терора, пише Владимир Скосирев в "Независимая газета". Но сред експертите тече спор: носи ли ползи членството в една коалиция, оглавявана от САЩ?

Идеите на ислямския екстремизъм разпалиха въображението не само на някои европейци и американци, но и на част от хората в КНР, жители на Синцзян-Уйгурски автономен район. Издаваният от комунистическата партия в. "Глобал таймс" информира за радикални елементи от Синцзян, присъединили се към терористични групировки в Ирак, Сирия и някои други азиатски страни.

С публикуването на тези данни Китай повтаря досущ тезата на западните държави, доказващи, че събитията в Близкия изток застрашават сигурността им. Защото след съответната подготовка въоръжените бойци може да се върнат в страните си и да започнат там кампания от убийства.

До момента Китай не е предлагал да подпомогне някак кампанията срещу Ислямската държава /ИД/, лансирана от американците. КНР реагира на хаоса в Ирак и Сирия само с това, че привикваше оттам своите граждани. Китайските чиновници заявяваха, че страната им не се меси в работите на други държави. Но Китай е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. И вече ще му е по-трудно да заема уклончива позиция, пише канадският в. "Глоуб енд мейл". Засега впрочем китайското външно министерство се ограничи с неконкретен апел към международната общност да обедини усилия срещу тероризма.

Китайските експерти обаче спорят има ли смисъл страната да се включи в коалицията срещу ИД, събирана от САЩ. "Включим ли се в борбата, ще се изявим като активни участници, ще дадем принос за едно дело от световно значение. Вече няма да ни смятат за хора, бягащи от отговорност", казва Шън Динли, заместник-декан в Института за международни отношения към университета Фудан в Шанхай. Същевременно тази позиция носи и рискове - може да бъде нападнат самият Китай.

А според Ли Вей, експерт от Китайския институт за съвременни международни отношения, Западът води двойна игра: "Да подпомагаме сирийските въстаници е все едно да храним тигри, които после ще вършат още повече злини". Освен това Ли обвини САЩ и ЕС, че дават подслон на Световния уйгурски конгрес, подкрепящ терористите.

Първият заместник-директор на Руския институт за стратегически изследвания Константин Кокарев посочи пред "Независимая газета" следното: "Все още няма пряка заплаха за Китай от страна на ИД. Пекин обаче признава, че с оглед глобализацията не бива да се изключва евентуално сътрудничество между ислямските екстремисти в Близкия изток и нелегалните мрежи в Синцзян. Затова се вземат мерки с профилактичен характер. Провежда се разяснителна дейност, включително с духовенството, отпускат се допълнителни средства за икономическо развитие. Там укрепват и военния сегмент, за да ограничат при нужда местни вълнения и демонстрации."

Русия също има интерес да се нормализира обстановката в Синцзян. Федерацията поддържа с Китай режим на двустранни консултации и оценка на заплахите за Централна Азия, идващи откъм Афганистан, добави експертът.

Колко са всъщност уйгурите, минали в лагера на ислямските радикали? През юли т. г. китайски дипломат заяви, че 100 уйгури са отпътували за Близкия изток, където да получат бойна подготовка. По данни на западни разузнавания около 400 уйгури са дошли под крилото на талибаните в племенната зона на Пакистан. Всичко това показва, че Китай не вдига шум за нищо като лъжливото овчарче. Проблемът с тероризма за него е реален, казва Грег Бъртън, професор от университета в Мелбърн. Но добавя, че това не оправдава нарушенията на човешките права в Синцзян.

Нов повод за подобни обвинения срещу Пекин дава според западни коментатори съдебният процес над уйгурския учен Илхам Тохти от Централния университет на националностите в Пекин. Професорът бе обвинен в сепаратизъм и осъден на доживотен затвор. Съдът постанови също да се конфискува личната му собственост, предаде агенция Ройтерс. "Това е абсолютно неприемливо. Делото е политизирано до краен предел. Ще обжалваме", заяви адвокатът на Тохти.

Присъдата получи отклик в Белия дом. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че изразява солидарност с хора, хвърлени зад решетките като Тохти и носителя на Нобелова награда за мир Лю Сяобо.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 9 години

Ислямска държава е плод на ЦРУ, Мосад и Ми 6. Всичко друго е лъжа и измама.

11

Анонимен

преди 9 години

Турчака от коментар 16, ще ти се.

10

vlah

преди 9 години

do НФБ abe 4ovek ne ti li omrazna taq ve4er da rasi6 gluposti i ne6ta koito ne razbira6 pod vsi4ki ***.?ti nakolko si godini?ne pove4e ot 13.piy si mlekoto i hayde v legloto.

fallback