Дейвид Камерън. Снимка: Reuters
fallback

"Трябва да се даде на Иран възможност да покаже, че може да предложи решение" на кризата в Сирия, заяви британският премиер Дейвид Камерън пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде Франс прес.

"Иранските лидери могат да помогнат за побеждаване на заплахата" от Ислямска държава, добави британският премиер след вчерашната си среща с иранския президент Хасан Рохани. "Те могат да помогнат Ирак да стане по-стабилен и по-отворен, както и Сирия", подчерта Камерън. "И ако те са готови да го направят, ние трябва да приемем това благосклонно", добави британският премиер, който вече потвърди, че утре ще поиска от парламента да одобри включването на Великобритания в коалицията срещу Ислямска държава.

Израел обаче обвини вчера Иран, че е използвал военния обект в Парчин за изпитания на технологии, които могат да се използват само за взривяване на ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

Техеран отрича всички обвинения, че ядрената му програма, за която все още не е постигнато споразумение, преследва и военни цели.

В същото време иранският президент Хасан Рохани изрази в интервю за американски медии съмнение за целите на американско-арабските удари, отбелязва АФП. Иран не разбира какви са целите на САЩ и дали целта на Вашингтон е само шоу за общественото мнение или реална цел за региона, подчерта Рохани.

За иранските ръководители обаче е ясно едно - че нито едно екстремистко движение не може да бъде унищожено само с въздушни удари, добави той.

Иран подкрепя безусловно режима на Башар Асад и обвинява други страни, че са оказали финансова и материална помощ на терористи или са допуснали терористи да преминават през тяхна територия. Сирийският режим и иранските му съюзници смятат за терористи всички опозиционни сили в Сирия, включително подкрепяната от Запада "умерена" опозиция, която се бие както със силите на режима, така и на Ислямска държава, напомня АФП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback