Андерс Фог Расмусен. Снимка: Reuters
fallback

Ислямска държава (ИД) е група терористи, извършващи ужасни престъпления срещу хиляди хора в Ирак и Сирия. ИД изисква военен отговор, за да бъде разбита. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в последната си реч в края на своя петгодишен мандат, който изтича на 30 септември. Той говори на лекция, организирана от института "Карнеги" в Брюксел.

Решително осъждам убийствата на американските журналисти и на британския хуманитарен работник от ИД. Тази групировка е дори по-голяма заплаха (от Русия), защото създава опасността за износ на тероризъм към нашите държави, посочи Расмусен.

Изправени сме пред сили, които отхвърлят нашата либерална демокрация и нашия либерален ред. Те са подчертано срещу Запада и няма да се поколебаят да подкопаят нашия ред на свобода, те изповядват архаични схващания. Предстои ни нова битка за търпимост и срещу тоталитаризма - между отворени и затворени общества. В тази нова епоха на ревизионизъм трябва да останем единни и силни, обединени в името на свободата, добави генералният секретар.

Трябва да усилим способностите си за защита на нашите общества. Трябва да бъдем готови да действаме, когато заплахите са свързани с нашата сигурност. Следва да продължим да защитаваме международния ред, основан на правила. Правото да избираш как да живееш, води до свобода и съзидание. Възможността властта да бъде критикувана води до по-резултатно и прозрачно управление. Трябва да бъдем готови да използваме мека и груба сила в защита на нашите ценности, заяви Расмусен.

Той съобщи, че НАТО ще помисли за предприемането на обучителна военна операция в Ирак, ако правителството в Багдад поиска това. Оставяме вратите на НАТО отворени за нови членове, ще продължим да подпомагаме кандидатите, ако имат желание и предприемат необходимите промени. Външни за Алианса държави нямат правото на вето над този процес, посочи генералният секретар на пакта. По неговите думи Черна гора може да бъде следващата важна стъпка в разширяването на Алианса, затова вратите на организацията остават и трябва да останат отворени.

Расмусен заяви, че се оформя "дъга на нестабилност от изток на запад", която носи заплахи за западните общества и територии в степен, непозната от две десетилетия.

Той определи петте години начело на военния съюз като "най-заетите и най-предизвикателните" за него и за НАТО, тъй като са били свързани с трудни операции на три континента, реорганизация на пакта, обособяването на интелигентна отбрана, изграждане на способности, противоракетна и киберзащита, съставянето на планове за готовност.

Дълго и упорито се опитвахме да развием партньорство с Русия на основата на международните норми и при съобразяване с тревогите на руската страна, заяви Расмусен. За съжаление Русия отхвърли нашето желание за сътрудничество и ни възприема като заплаха, допълни той. По неговите думи от Молдова до Грузия, а сега и в Украйна, Русия използва военни и икономически средства, за да внася дестабилизация.

Свободата не идва безплатно, сигурността изисква разходи, добави генералният секретар по повод призивите на НАТО за увеличаването на военните бюджети на страните от пакта до равнищата преди икономическата криза.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

СИЛИ!

преди 9 години

А стига вече. Шепа маймуни, които сте въоръжили. И войната е в Сирия и Ирак, не по цялото земно кълбо. Много мюсюлмани се дистанцират, така че оправете си пропагандата. На времето порицахте Х.тлер, а сега правите същото, нещо повече в пъти повече. Жалят трима, които си търсят белята, а милиони избиват по различни хуманни и не начини. Игрите на глада, неслучайно сте ги режисирали. И смъртта на ивотните с поужасяващи от смъртт на хората. А условията на един кучешки приют са по принцип по-добри от

33

Анонимен

преди 9 години

Покрай уенията на НАТО в Украйна имам странното усещане, че ИД ще се снабдят с високоефективни противосамолетни ракети с руски произход. Както стана в авганистан навремето.

32

Анонимен

преди 9 години

Сигурен съм, че Раснамусен пак е във филма. Толкова лъже този човек, че и *** не може като него. Хем това и е работата. Най - вероятно в армията на ИДИЛ са останали 50 човека и сега САЩ бързат да ги ударят преди съвсем да са изчезнали.

fallback