Снимка: Reuters
fallback

Белгийският министър на външните работи в оставка Дидие Рейндерс съобщи, че е склонен неговата страна да се включи в международна коалиция, сражаваща се срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Това съобщават местните медии, като се позовават на изявление на Рейндерс пред парламентарната комисия по външни работи.

Oще по темата
Министърът е уточнил, че подобно решение би следвало да бъде взето от редовно правителство, преговорите по чието съставяне продължават четвърти месец. Той е отбелязал, че Белгия все още не е получила официална покана за участие в "коалиция на желаещите", водена от САЩ. По неговите думи посолството на Ирак в Брюксел досега не е пожелало доставка на оръжие.

Рейндерс не е склонен да бъдат доставени оръжия за съпротивата в Сирия, тъй като трудно би могло да се предвиди в чии ръце ще попадне снаряжението. По неговите думи често внесените в страната оръжия биват разменяни срещу заложници и така попадат в ръцете на ислямистите. Министърът не изключва Белгия да участва в коалиция, водена от САЩ, която би нанесла удари в Сирия, но е отбелязал, че за това ще има думата Федералният парламент. Той е пояснил, че при всяко положение няма да бъде търсено разрешението на правителството на сирийския президент Башар Асад.

Министърът е добавил, че борбата с ИД включва замразяването на имущество и затова вече е разговарял с белгийския министър на финансите и с ръководителя на Централната банка. Целта е предварително да бъде преценено какво Белгия би могла да направи при въвеждането на подобни ограничения срещу групировката на международно равнище.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 9 години

Белгия би се включила в коалиция срещу Ислямска държава - с какво, с *** ли?, да не са решили да ги уморат от секс

4

Анонимен

преди 9 години

Щом искат за чичо сам да вадят кестените от огъня - прав им път!

3

Анонимен

преди 9 години

kakwo stana s SCHIRIATSKATA POLIZIA V WUPPERTAL BELGIA;GERMANIA;HOLANDIA;FRANZIA;ANGLIA;DANIA;SCHWEZIA;SWEIZARIA SA POLUISLIAMSKI DARJAVI SRESCHU KOGO SCHE VOIUWAT NE ZNAM MAITAPCII

fallback