fallback

Републиканци и демократи от американския конгрес реагираха с коментари на обявената днес стратегия на президента Барак Обама за противодействие на джихадистката организация "Ислямска държава" в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес.

Oще по темата
Стратегията предвижда разширяване на въздушните удари по цели на ислямистите в Ирак, но за пръв път и в Сирия, обучение и екипиране на иракските сили и на сирийската опозиция и създаване на "широка коалиция" от държави за борба с ислямистите.

"Една реч не е същото като стратегия", коментира председателят на Камарата на представителите, републиканецът
 Джон Бейнър, според когото остават много въпроси за начина, по който президентът възнамерява да действа "Ислямска държава" не е свързана с исторически признати граници и стратегията за победа над нея трябва да признае тази реалност.

Ако искаме да постигнем успех в Сирия, както и в Ирак,трябва да имаме способни партньори на място", заяви влиятелният демократ Адам Смит, който допълни, че подкрепя намерението на президентската администрация да организира военни обучения за сирийската опозиция.

Влиятелният републикански сенатор Саксби Чамблис от Джорджия заяви, че е окуражен от обръщението на Обама днес и ще подкрепи стратегията му.

Подкрепа за президента изрази и републиканският председател на комисията за разузнаването в Камарата на представителите Майк Роджърс.

Президентът притежава правомощия да удари ислямистите в краткосрочен план, но ако военната кампания се проточи, ще е необходимо одобрено от Конгреса разрешение за използване на въоръжените сили, предупреди председателят на комисията за външни отношения в Сената, демократът Робърт Менендес. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

до 16

преди 9 години

Ти колко пъти си ходил в Сирия, та да знаеш каква е истинита, или това което излъчат по CNN и BTV ти е достатъчно?

10

Анонимен

преди 9 години

Платените прозападни НПО *** се бяха разсеяли нещо ;DДоре, че се усетиха да довтасат и да ръсят простотии, че се бях загрижил за съдбата на световната дерьмокрация

9

До 14

преди 9 години

А защо има гражданска война в Сирия? А защо щеше да има и в Украйна?

fallback