Снимка: архив, Reuters

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) публикува на сайта си пълния текст на протокола за примирието в Украйна, одобрен в Минск на 5 септември от представители на ОССЕ, Русия, Украйна и сепаратистите от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, предаде ИТАР-ТАСС.  Документът е наличен само на руски език.

Пътната карта на примирието, което влезе в сила още в петък следобед, се състои от 12 точки. От нея става ясно, че властите в Украйна са се съгласили да приемат закон, който да установи специален статут на местно самоуправление за Донецк и Луганск и да проведат в двете сепаратистки области предсрочни избори.

Още по темата

Според протокола страните признават необходимостта от незабавно освобождаване на всички заложници и незаконно задържани лица, а Киев се задължава да приеме закон "за недопускане на преследването и наказването на лица, свързани със събитията, които се случиха в отделни райони на Донецка и Луганска област в Украйна".

Киев се задължава да осигури провеждането на национален диалог, в който да бъдат включени всички страни. Протоколът изисква изтеглянето от Украйна на "незаконните военни формирования, военното оборудване, както и бойците и наемниците".

Протоколът предвижда мерки за подобряване на хуманитарната ситуация в Донецка област и програма за икономическо възстановяване.

Отговорността за мониторинга на режима на примирие страните в конфликта възлагат на ОССЕ. Освен това представители на организацията ще осигурят непрекъснат мониторинг на границата между Русия и Украйна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase