Снимка: архив Reuters

Украинският президент Петро Порошенко и руският му колега Владимир Путин констатираха, че прекратяването на огъня в Източна Украйна се спазва. Това стана на фона на взаимни обвинения от представители на двете страни, че примирието се нарушава.

Прошенко и Путин проведоха телефонен разговор, в който взаимно се увериха, че прекратяването на огъня в Източна Украйна, договорено вчера, като цяло се спазва, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на комюнике на украинското президентство.

Още по темата
Порошенко и Путин обсъдиха по-нататъшни мерки, които да бъдат предприети с цел примирието да придобие траен характер. Двамата подчертаха необходимостта от максимално участие на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в наблюдаването на ситуацията на място и от сътрудничество за доставяне на украинска и международна хуманитарна помощ за населението на засегнатия от конфликта район.

Путин и Порошенко изразиха взаимно удовлетворение от спазването като цяло на режимана прекратяване на огъня. Двамата се договориха да продължат диалога, съобщи и пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Прекратяването на огъня в Източна Украйна между силите за сигурност и проруските бунтовници, което влезе в сила вчера вечерта, е част от по-общ мирен план за слагане на край на започналия преди 5 месеца конфликт.

Междувременно международният комитет на Червения кръст  обяви, че не е успял да достави в събота хуманитарни помощи в Луганск, поради артилерийска стрелба, предаде Интерфакс. „Тази сутрин ние изпратихме камиони с хуманитарна помощ към Луганск, но артилерийска стрелба ни застави да се върнем в Станица Луганская”, се посочва в съобщение на МКЧК. Не се посочва коя от двете страни е стреляла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase