Снимка: Reuters
fallback

Съединените щати ще формират коалиция от 10 страни, които ще имат основна роля в борбата със сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" в Ирак, заяви днес на срещата на върха на НАТО държавният секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

Това са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия и Канада.

Oще по темата
Кери призова всички тези съюзници да дадат по някакъв начин своя принос в борбата срещу "Ислямска държава". Те обаче няма да изпращат войници в Ирак, това ще е "общата червена линия", подчерта той.

Държавният секретар на САЩ призова до започването на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец да бъде изработен план за борба с джихадистите .

НАТО няма да участва в никакви бойни операции в Ирак и помощта за тази страна в борбата й срещу джихадистите ще се предоставя от отделни държави и партньори, заяви представител на западно правителство, цитиран от Ройтерс.

Очаква се лидерите от алианса да се договорят днес пактът да помогне при организирането на помощта за Ирак в областта на сигурността, включително чрез координиране на доставките по въздуха, посочи той.

Според въпросния източник, пожелал да запази анонимност, НАТО ще създаде своеобразен център, който да координира предложенията за военни пратки и ще осигурява транспортни самолети.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

даа

преди 9 години

Май този филм вече сме го гледали!

39

Това е новата

преди 9 години

коалиция, която ще влезе в Сирия и ще събори Асад. Затова САЩ запалиха Майдана. Идеята им е да отрежат подкрепленията за Руската военноморска база в Тартус (Сирия), които могат да дойдат от Севастопол, Крим. Ще използват ситуацията да се направят на "миротворци" и да размажат Асад. Следва Иран, после се насочват стабилно към Русия. Украйна ще гори, докато не падне Сирия. После всички ще изгорим, заедно. За 7000 години писана история(от Шумер до сега)не сме се развили, освен в материален аспект.

38

Do 32

преди 9 години

"християните отиваме разрушаваме живота на мюсюлманите крадемги правим всичко не човешко и после се оплакваме че се защитават човечеството не заслужава живот"Не християните - САЩ !!!

fallback