Барак Обама. Снимка: Reuters
fallback

САЩ възнамеряват да засилят военното си присъствие в балтийските страни, като разположат още войски и авиация в естонската военновъздушна база "Амари", заяви американският президент Барак Обама, цитиран от ДПА.

Обама не даде подробности за допълнителния брой войници, които се предвижда да бъдат изпратени в Естония, където сега има 150 военнослужещи. Планът трябва да бъде одобрен от Конгреса.

Ангажиментът на НАТО към сигурността на Естония е "непоколебим, ненарушим и вечен", каза Обама на съвместна пресконференция с естонския президент Тоомас Хендрик Илвес.

Oще по темата

По думите на американския президент САЩ винаги ще защитават Естония, посочва Франс прес.

Според Обама една от целите на предстоящата среща на върха на НАТО е "да се подчертае единството на страните от Алианса пред лицето на действията" на Русия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Той каза, че западните санкции срещу Русия нанасят реална вреда. "Руската икономика се свива, наблюдаваме бягство на капитали от страната", заяви Обама.

По думите му е още рано да се говори за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна. "Видяхме няколко съобщения (за обявяване на прекратяване на огъня)", каза той и добави, че "още не сме видели какъвто и да е резултат".

"Ако Русия прекрати финансирането и подготовката на сепаратистите и се съгласи на политическо уреждане, тогава ще има надежда", заяви американският президент.

Според него САЩ имат интерес от силна Русия, която си сътрудничи с международната общност.

По думите му НАТО трябва да преразгледа отбранителния си потенциал. "Това, което става в Украйна, е трагедия. То дава възможност отново да видим какво е нужно да се направи, за да изпълним задълженията си", каза Обама.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

муспи

преди 9 години

Според пророчествата '24г. почва световната война, и не се споменава нищо за задокеанското чудовище. "17г. в Бълтария ще има преврат и всичките сто хиляди мутри в основно евреите-комунисти ще отидат в пандиза или избити, - и тук никаква дума за САЩ, сякаш не съществуват. А те имат бази в тази Бълтария и само затова е невъзможен никакъв преврат. А не само ще има преврат, ще бъде свързан с мното пролята кръв по жълтите павета, а виден политик, наверно Тиквата ще бъде убит. САЩ ще изчезне скоро!

21

Анонимен

преди 9 години

Според Обама е още рано да се говори за спиране на огъня в Югоизточна Украйна. Колко трябва да станат жертвите за да не е рано ? Защо той трябва да прави сметка на другите хора ?

20

Ghost

преди 9 години

...Подсилват базите на Балканите и прибалтика,чакат да стане още по-кърваво и да налетят да умиротворяват(умъртвяват) Украинският регион,Американски кораби пак са се засили за учения в Черно море а и както стана ясно вече предислоцират ИДИЛ в Кавказ.За малко да забравя скоро има и среща на всички НАТО-вци.И да не забравяме че Русия е агресор номер 1 и е виновна за Всичко!В някакъв комикс ли живеем или какво?!?!?

fallback