Арсений Яценюк. Снимка: Reuters
fallback

Украинският премиер Арсений Яценюк окачестви Русия като "терористична държава", която носи цялата вина за конфликта в източните райони на Украйна, предаде Ройтерс.

По време на предавано по телевизията заседание на правителството той потвърди желанието на Украйна да стан член на НАТО.

"Русия е терористична държава, тя е агресивна държава и ще понесе отговорност по международните закони", каза Яценюк.

Относно НАТО той повтори становището си от миналата седмица, че "най-правилното решение би било Украйна да бъде приета в НАТО".

Премиерът каза още, че е одобрил проекта за изграждане на стена по границата с Русия, която нарече "истинска държавна граница", но не съобщи подробности. След разпадането на СССР дългата граница между Русия и Украйна беше слабо охранявана.

Сега Киев изтъква това като причина за лесното проникване на руски войници в Украйна, посочва Ройтерс.

Украинският премиер заяви още, че страната му се нуждае от нова отбранителна доктрина, в която да се посочва изрично кой е агресор и кой е заплаха. По думите му в новата доктрина Русия трябва да бъде обявена за единствената заплаха за Украйна и агресор, който заплашва териториалната цялост на страната.

В изказването си Арсений Яценюк посочи, че до края на годината ще бъдат оформени държавните институции за взаимодействие с ЕС съгласно споразумението за асоцииране.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

умник!

преди 9 години

А той какво прави със собствения си народ? Държи се като терорист!

97

дедо Мано

преди 9 години

Верно този ще издигне стена . Така и трябва. Само е забравил да уточни че стената ще бъде разположена по границите на следните области : Лвовска, Галичина. То няма друго което да е Украйна. Останалите области се водят при нас като Окрайнина. Та да си хваща дърмите да отива в неговата Украйна и да започва да зида. За 2-3 седмици ще я дигне. Но ми се струва че след около 6 месеца и от там ще го подгонят *** нещастен като се усетят хохолите как им го е набутал!

96

проруска

преди 9 години

***!!!

fallback