Александър Вучич и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия дари на Сърбия акумулатори, благодарение на които трите сръбски самолета МиГ 29, както и самолетите МиГ 21 вече ще могат да летят.

„Много съм благодарен на президента Путин за подаръка“, каза сръбският премиер Александър Вучич.

„Ние обявихме конкурс, но президентът на Русия Владимир Путин лично настоя това да ни бъде дарено и ние го получихме вече в Белград“, обясни Вучич.

Той допълни, че благодарение на руското дарение Сърбия за пръв път от дълго време насам ще има пълен суверенитет над сръбското небе, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“.
 
Освен това самолет на руското министерство на отбраната с 90 тона хуманитарна помощ за населението от районите в Сърбия, пострадали от наводненията през месец май, кацна на летището в Белград.

Сръбският министър на отбраната Братислав Гашич пред журналисти благодари на Владимир Путин и на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, като допълни, че още един руски самолет също с 90 тона хуманитарна помощ ще пристигне днес в Сърбия.

Междувременно сръбският премиер Вучич заяви, че Сърбия не е наложила, нито ще наложи санкции срещу Русия.

„Абсолютно ясно е: в този изключително тежък период Сърбия потвърди пред руските си партньори, че е техният най-добър приятел в Европа и Сърбия не е наложила и няма да наложи никакви санкции срещу Русия“. Това заяви Вучич пред телевизия „Росия 24“, цитирана от Б92.

Говорейки малко на руски и малко на сръбски, Вучич изтъкна, че позицията на Сърбия по този въпрос е ясна. Той добави, че Сърбия и Русия имат важни общи проекти и „ние ще продължим да ги развиваме заедно“.

„Сърбия подписа споразумение за изграждане на „Южен поток“ и точка. Нашата позиция за това е абсолютно ясна. Разговаряме за това с нашите европейски партньори и с нашите руски партньори. Това е много важен енергиен проект за Сърбия и Сърбия не си променя мнението в зависимост от политическата ситуация в момента в света“, каза Вучич.

По повод ситуацията в Украйна Вучич изтъкна, че изходът е само един и че „мирното решение няма алтернатива“.

„Този, който мисли различно, много греши. Постигането на траен мир подразбира търсене на краткия път за решаване на всички проблеми. Никой не бива да загива и братята славяни не бива да проливат кръв“, заключи сръбският премиер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

Генерал Коротков

преди 9 години

До ДО 169Е, много си негрмотен, европеецо, пфу! :(

121

Акъл море до 170

преди 9 години

Прав си за КГБ.Когато преди години КГБ ти обясняваше нещата от живота ти слушаше в захлас.Същото е и сега,когато ЦРУ ти ги тъпче в кратуната.За ЕС си също прав.Можеш да купуваш западни стоки и да пътуваш на Запад колкото и когато си искаш(стига да имаш пари!).По различно е с българските стоки-почти ги няма,нито в БГ,нито на Запад.БГ не може и домати да произведе.А за НАТО не си прав.Не България е в НАТО,а НАТО е в България!От горенаисаното следва,че БГ е КОЛОНИЯ,а не съюзник!

120

Анонимен

преди 9 години

еййй голямо подмазване тоя путин брее...голяма работа..сърбаците зеха няколко мига и се подмокриха кат матрьошки пред гол пиян руснак

fallback