Физкултурният салон в училището. Снимка: Reuters

Преди 10 години – на 1 септември 2004 г. в училище в Беслан бунтовници взеха над 1200 души за заложници по време на тържеството за откриването на учебната година. Те бяха държани три дни в натъпкания с експлозиви физкултурен салон на училището без вода и храна. На третия ден федералните сили решиха да щурмуват сградата.

През трите дни и по време на щурма загинаха над 330 души, от тях над 180 деца. Още няколко души починаха по-късно от получените по време на терористичния акт травми.

Очевидци за случилото се – 10 години по-късно

По думите на очевидци първите часове след трагедията практически никой не е вярвал в реалността на случващото се. „Не разбирахме какво се случва“, разказа един от заложниците Роман Бзиев пред „Комсомолская правда“.

Тогавашната ученичка Зарина Цихирова разказа пред RT за какво си е мислела в първите минути: „Как ще се оправдаем пред родителите си, че толкова дълго ни няма. Къде сме били? Да кажем, че са ни взели за заложници? Никой няма да ни повярва. Кой може да повярва в подобно нещо? Какви терористи при нас в Беслан? Та ние сме мирен град“.

„Най-тежкото беше да се издържи без вода. Изтезание. Да чуваш как децата се мъчат, как молят да пият, как плачат – това е непоносимо тежко“, казва Светлана Маргиева пред „Руский репортер“. Очевидци си спомнят, че много от заложниците са били убити от взрив, прогърмял оттатък прозореца.

„Запомнила съм мига преди взрива: нещо свиркащо-съскащо и след това ярка бяла светлина погълна всичко“, казва Жанна Цирихова. „Светът побеля, стана горещо, аз изгубих съзнание“, спомня си Лариса Сокаева. Ирина Худалова е запомнила три експлозии.

На спасяващите се от училището са помагали не само от спецчастите, но и журналисти и съседи. „Репортерите мятаха камерите на гърба си, за да поемат тичащите от училището окървавени деца и да ги отнесат до линейката. Сами се качваха зад волана и караха ранените в болниците“, разказва репортер на „Комсомолская правда“.

„Тези, които оцеляха в ада на терористичния акт, бяха ранени, имаха изгаряния и травми. Много станаха инвалиди. Но тук смятат всяко оцеляло дете за родено с късмет“, посочва телевизия „Мир-24“. Много от децата, оцелели при трагедията, искат да станат лекари.

В Беслан 1 септември не е първият учебен ден като в цяла Русия, а ден на траур. Както и през предишните години, хората дойдоха на мястото на трагедията – сградата на училището, където сега има паметник. Физкултурният салон, в който преди 10 години се измъчваха заложниците, не е променян, само е заобиколен от метална конструкция. На мемориална плоча са изписани имената на тези, които не излязоха от училището.

Отговорност за организирането на терористичния акт пое тогавашният лидер на чеченските бунтовници Шамил Басаев, който по данни на руската Федерална служба за сигурност е бил ликвидиран на 10 юли 2006 г. в Ингушетия.

Следствието за терористичния акт не е приключило и до днес, пише NEWSru.com.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase