Снимка: Reuters

Премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че "ДНР при никакви oбстоятелства няма да остане в състава на Украйна", предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информация на агенцията на сепаратистите "Новорусия".

Още по темата

Той заявил това по повод на протичащите в момента преговори между лидерите на страните от Митническия съюз (сред които и Русия), Украйна и високопоставени представители на ЕС.

На срещата в Минск украинският президент Петро Порошенко подчерта необходимостта от запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Федерализация не ни устройва", контрира Захарченко. Според него ДНР предвижда само вариант, при който тя ще бъде независима от Украйна. Той отбеляза, че евентуални преговори за примирие, които могат да започнат след срещата в Минск, "няма да изменят принципно нищо", а всяко постигнато на тях примирие ще бъде "крехко и неистинско".

"Новорусия вече не само не приема федерализация, но и не е съгласна със запазването на днешна Украйна като такава", подчерта той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase