Владимир Путин, Александър Лукашенко и Петро Порошенко. Снимка: Reuters

Русия е убедена, че кризата в Украйна няма да се реши по силов път, предаде ИТАР-ТАСС.

На срещата на лидерите на страните от Митническия съюз, Украйна и представители на Европейския съюз в беларуската столица Минск руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да обсъди "острата кризисна ситуация" в Украйна, но не смята, че тя може да се реши "по пътя на по-нататъшна ескалация на силовия сценарий, без да се отчитат насъщните интереси на югоизточните региони на страната".

Путин препоръча мирен диалог с представители на сепаратистите в Украйна.

Преходът на украинската икономика към стандартите на Европейския съюз ще струва на страната 165 млрд. евро за 10 години, а загубите на Русия, която ще бъде принудена да пренастрои икономиката си, могат да достигнат 100 млрд. рубли, заяви още руският президент  Путин.

"Отказът от техническите норми на Общността на независимите държави (ОНД) и приспособяването към стандартите на ЕС ще струва на Украйна 165 млрд. евро за десет години", заяви Путин.

Щети ще понесат и икономиките на държавите от Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан - бел. ред), според него.

"По най-скромните оценки общите щети само за икономиката на Русия могат да достигнат 100 млрд. рубли. Удар ще понесат цели сектори на нашата промишленост и селското стопанство с всички последици за темповете на растеж и за заетостта. Загуби ще има и за Беларус и Казахстан", отбеляза руският държавен глава.

Путин подчерта, че страните от ЕС са отказали да обсъждат тази тема с Москва.

Русия ще бъде принудена като мярка за защита на пазара си да отмени преференциите, от които се ползва вносът от Украйна, и да въведе стандартен търговски режим.

"При тази ситуация Русия не може да бездейства, просто сме принудени да вземем ответни мерки, да защитим пазара си. В пълно съответствие със споразумението за зона за свободна търговия на Общността на независимите държави (ОНД) и нормите на Световната търговска организация (СТО) ще бъдем принудени да отменим преференциите за вноса от Украйна", посочи Путин.

"Отбелязвам, че не искаме да дискриминираме когото и да било. Просто ще бъдем принудени да въведем спрямо Украйна стандартен търговски режим като този, който действа между Русия и ЕС, например", подчерта държавният глава.

Руската страна многократно е предупреждавала за тази перспектива украинските и европейските си партньори, при това с конкретни числа, припомни той.

Президентът призна, че реекспорт на забранени стоки вече се извършва през Беларус, а през Украйна реекспортът може би е десетки пъти по-голям, допълва РИА Новости.

Украинският президент Петро Порошенко предложи да се договори създаването на мониторингова група, която да оценява реалните щети за МС от асоциирането на Украйна с ЕС.

Той посочи и възможността да бъде започнат диалог за преход към система на взаимно признаване на сертификати, взаимно признаване на лабораторните резултати за разрешаване на фитосанитарни проблеми, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase