Източник: Газпром
fallback

В Русия все по-отчетливо се коментира идеята „Южен поток“ да заобиколи България и да премине през територията на Турция и Гърция. Преди броени дни в свой материал „Взгляд“ направи анализ на възможните трасета на тръбите. Днес в „Независимия газета“ с още по-голяма доза сигурност се съобщава, че проектът може и да заобиколи България.

През миналата седмица окончателно стана ясно, че „Южен поток“ няма да минава през Украйна, пише изданието и допълва още, че българският енергиен министър Васил Щонов е наредил на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да прекрати действията по реализацията на проекта, включително и провеждането на процедури и сключването на договори.

„Докато проектът не отговори на изискванията на ЕК, той ще остане замразен“, цитират от изданието думите на Щонов.

„Преговорите между Москва и Европейската комисия (ЕК) по проекта обаче фактически са прекратени, а европейските чиновници очакват Москва да отстъпи и да предложи някакъв компромис“, допълва още „Независимия газета“.

Изданието посочва обаче, че Русия може и да има други планове в тази ситуация. Вместо да търси споразумение с Брюксел, Москва чертае нови маршрути на газопровода и един от тях е през Турция и Гърция. Турция подкрепя подобна идея, но остава въпросът с Гърция. "Съгласна ли ще бъде Атина, която защитава своите интереси по-настойчиво, отколкото България?“, пита „Независимия газета“.

Авторите не изключват Европа да се активизира и да даде одобрение на проекта, ако през есента или зимата бъде преустановен транзитът на руски газ през Украйна. За Киев такава перспектива не е изгодна и страната се опитва да се представи като надежден партньор на европейците. Но ако през зимата Украйна започне да заделя от транзита, ще й бъде трудно да играе подобна роля, обяснява още руското издание.

Припомняме, че подобно беше развитието на кризата с доставките на природен газ през 2009 година. Тогава заради спор за задълженията и цената на природния газ за Украйна Русия спря доставките за страната. Няколко дни по-късно Москва обвини Киев, че присвоява количества от транзита за Европа и „врътна кранчето" за всички европейски клиенти.

Именно тази криза даде тласък на строителството на „Северен поток“. Тогава обаче „Газпром“ надлежно поиска от Брюксел изключение от правилата и го получи. Така проектът беше реализиран, въпреки че е в нарушение на редица изисквания на европейското енергийно законодателство.

Ситуацията около „Южен поток“ е подобна, но в този случай руският газов гигант не отстъпва от позицията си, че проектът е международен и не трябва да се съобразява с европейските правила, макар че преминава изключително през територията на държави от ЕС. Затова и се водят преговори на ниво експерти между ЕК и Москва, които трябва да направят газопровода приемлив за Брюксел.

Именно тези преговори визира „Независимия газета“, коментирайки спирането на работата по газопровода у нас. Причината България да замрази проекта обаче е началото на наказателна процедура от страна на ЕК срещу България. Чиновниците визират не толкова несъответствието на плановете за изграждането на газопровода с Третия либерализационен пакет, колкото непрозрачната процедура за избор на изпълнител на обекта.

България вече изпрати своите аргументи в Брюксел и очакванията са до есента да има становище от ЕК по отношение на тази наказателна процедура.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

Анонимен

преди 9 години

Изискванията на Европейската Комисия не важат ли както за България, така и за Гърция каточлен на ЕС ? Или се използва двоен стандарт ?

131

Ганчо

преди 9 години

До "Анонимен - 160".Извявайте, но имам чувство, че не сте разбрали нищо от това което съм написал. Получаването на пари от пренос на газ са пари от въздуха дошли. Може би Вие искате да "копаме" с мотиката и ще изкараме пари. Сигурно мечтаете за България като чисто селскостопанска страна. Това го мислеше един човек от Правец. Но за починалите нищо или само хубаво. Помислете защо Турция иска газопровода, защо Гърция ще го пусне. Смятате ли че те искат да зависят от Русия. Не господине това са г

130

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 144:Какво руско иго в България,какви глупости дрънкаш бе приятел?България от времето на Костов здраво работи срещу интересите на Русия,сами си *** клона на който стойм!Като се почне от разполагането на Американски бази у нас,членството ни в НАТО,спиране на енергийните ни проекти,позицията ни по украйнската криза,сега най-новото ще се отказваме от МИГ-29/един от най добрите истребители/ще копуваме американски на много по-висока цена!Просто глупостта на управляващите ни е безгранична

fallback