Снимка: Reuters

Украинският президент Петро Порошенко каза днес, че може да обяви разпускането на парламента още тази неделя, което ще открие пътя към парламентарни избори в края на октомври, предаде Ройтерс.

"Решението ще бъде взето, когато има конституционно основание за това и този момент, както всеки знае, настъпва в Деня на независимостта (24 август)", заяви Порошенко, цитиран от агенция Интерфакс-Украйна.

Управляващата коалиция в Украйна, дошла на власт след свалянето на проруския президент Виктор Янукович в резултат на масовите улични протести през февруари, се разпадна на 24 юли. Конституцията изисква да измине минимум един месец, преди парламентът да бъде разпуснат.

Порошенко и сегашното проевропейско правителство се надяват да са стабилизирали в достатъчна степен положението в страната до октомври и да са в състояние да организират избори в нормални условия, за да легитимират своето управление, отбелязва Ройтерс. Президентът и либералните му поддръжници търсят чрез масовия вот утвърждаване на твърдата линия, която те поеха във войната срещу сепаратистите и в конфронтацията с Русия, анексирала Крим през март след свалянето на Янукович.

Правителството, възглавявано от либерала Арсений Яценюк, се надява чрез изборите да отстрани мнозина от "старата гвардия" и да се създаде парламентарна коалиция, способна да проведе жизненоважните икономически и политически реформи след години на лошо управление и порочни практики.

"Украинците искат "рестарт", искат "прочистване" на системата. Изборите ще бъдат най-добрата форма на прочистване", каза Порошенко. Според него 80 на сто от хората са за избори и той е готов да удовлетвори желанието им.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase