Снимка: архив, Reuters
fallback

За инцидент по тихоокеанското крайбрежие на Русия с японска подводница пише руският вестник „Комерсант“, като се позовава на високопоставен източник от руския Генщаб. Сили на руския Тихоокеански флот са предотвратили разузнавателна дейност на японска подводница Oyashio в пограничните води на Японско море, посочва изданието.

Според източника на вестника японската подводница е била открита в северната част на Лаперузовия проток, през който преминава руско-японската граница. След като движението на подводницата било засечено от силите на руския Тихоокеански флот, за наблюдение на обекта били изпратени отряд руски кораби и подразделения на морската авиация. След това подводницата бързо напуснала пограничната зона и се оттеглила в неутрални води.

Oще по темата

Изданието припомня, че инцидентът с японската дизелово-електрическа подводница Oyashio е вторият с чуждестранна подводница в последно време. На 7 август силите на руския Северен флот открили в пограничните води на Баренцово море американска подводница клас Virginia, която изпълнявала разузнавателни задачи. С цел издирването и проследяването на подводницата били изпратени група кораби, както и самолет за борба с подводници Ил-38. Контактът с подводницата продължил 27 минути, след което тя отплавала в неутрални води.

Според източника на „Комерсант“ от руския Генщаб Япония в последно време е активизирала силите си в региона, проявявайки специален интерес към Курилските острови /между Русия и Япония се води спор за тези острови още от 40-те години на 20 век – бел.ред./. Официално Токио многократно е изразявало загриженост във връзка с маневри на руските военни. Така например миналата седмица премиерът на Япония Шиндзо Абе изрази недоволство от провеждането на руски учения на Курилските острови, наричайки ги „абсолютно неприемливи“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Джим

преди 9 години

Разбира се винаги съществува изхода дадена страна да се оттегли от подписаното споразумение което е изцяло в нейна вреда и да поеме глътка въздух от стягащата я примка на лукави интернационални спогодби.

65

Джим

преди 9 години

Плащането на карбонови/въглеродни емисии е инструмент за подтискане на икономиките на чужди държави от САЩ. Само че най-развиващата се икономика - Китай не подписва и те си се развиват икономически безпроблемно, не се хванаха в капана. Тъпите или продажни политици на други страни, нашата например се хванаха и подписаха и ще плащат безмислени и съсипващи икономиката и стандарта на живот такси.

64

Джим

преди 9 години

с цикличното затопляне и охлаждане на атмосферата. А индустриалното и техническо развитие искат да го спрат от САЩ в развиващите се страни за да не могат те да ги достигнат като стандарт на живот и да продължават да грабят целия свят.

fallback