Снимка: архив, Reuters
fallback

Миналата седмица беше странна за американската военна техника. В САЩ колесни бронирани коли с усилена защита срещу мини и засади (MRAP), автомати АР-15 ("гражданска" модификация на М-16) и камуфлажни бронежилетки се появиха по улиците на предградие в централната част на САЩ, с което допринесоха една напрегната ситуация да получи тласъка, от който се нуждаеше, за да прерасне в седмица на размирици, пише Джейсън Фийлдс от Ройтерс.

Американските граждани във Фъргюсън, щата Мисури, се почувстваха окупирани от чужда армия, вместо от приятелски настроени квартални полицаи на патрул.

Специалните бронирани автомобили не си спечелиха по-добра репутация и в чужбина. В това, което все още се нарича Ирак - най-малкото за удобство - американските военновъздушни сили подновиха бомбардировъчните си мисии в северната част на дълбоко разделената страна. Целта на мисиите беше обявена като защита на малцинствена група, известна като язидите, които изповядват уникална религия и са изложени на заплаха от "Ислямската държава" - джихадистка групировка, която контролира обширна територия в Сирия и Ирак.

"Ислямската държава" - която се обяви за новия халифат, представляващ Божията воля на земята - постигна невероятна поредица от военни успехи през последните няколко месеца. Те превзеха доста територии. Изклаха много хора, включително мирни жители. Наложиха нещо, което наричат ислямски закон - макар че много ислямски учени не са съгласни.

Освен това "Ислямската държава" залови огромни количества американски оръжия, първоначално изпратени за новосъздадената иракска армия. Нали знаете - онази, която се разпадна от ужас пред "Ислямската държава", още когато те бяха "Ислямска държава в Ирак и Леванта"? Онези, които захвърлиха униформите и пушките си и избягаха?

Те изоставиха и по-тежката бойна техника, включително танкове М1 "Ейбрамс" (около 6 милиона долара всеки), 52 оръдия М198 "Хоуицър" (по 527 337 долара) и колесните бронирани коли с усилена защита срещу мини (около 1 милион долара), подобни на използваните във Фъргюсън.

Сега американските бойни самолети извършват полети, на цена между 22 хиляди и 30 хиляди долара на час за F-16, за да хвърлят бомби, които струват поне по 20 хиляди долара всяка, с цел да унищожат това заловено оборудване.

Това означава, че ако един F-16 излети от военновъздушната база Инджирлик и лети два часа до Ербил в Ирак, и успешно хвърли и двете си бомби, всяка по различна цел, това ще струва на САЩ между 84 хиляди и 104 хиляди за полета и ще унищожи произведена в САЩ военна техника за минимум 1 милион долара и максимум 12 милиона долара.

Разбира се, ние не сме единствените, които срещат този проблем. Руснаците и украинците също се изправят едни срещу други с танкове, оръжия и бомби, самолети и униформи, които са произведени в едни и същи заводи. Те бяха една държава до преди само 23 години. И дори след като спряха да бъдат, до много скоро поддържаха тесни военни връзки.

Преди Русия да реши, че не може да понесе да загуби своя приятел в Киев Виктор Янукович, руският президент Владимир Путин се задоволяваше да държи флота си в място, което тогава беше украинска територия: Крим.

Предполагам, че това е особеност на оръжията. След като веднъж ги произведеш, никога не знаеш кой срещу кого ще ги насочи в крайна сметка.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Анонимен

преди 9 години

Пичове, щатите трябва винаги да избират между самоазабравил се диктатор и самозабравили се *** радикали.Е, те винаги избират мюслитата радикали - талибани, муджихидини, а сега и тая *** ИДИЛ, щото си мислят, че могат да ги контролират по-лесно.Само че тоя път мюслитата се оказаха много въоръжени и подготвени и няма да е много лесно както с Осама и компания.Дано Русия и САЩ загърбят меренето на п**ки и се съюзят срещу по-големия враг - радикалния ислям, който е действително кат тумор

40

До 49

преди 9 години

До АнонименКакъв мир ще настъпи бе брат, ти луд ли си.Виж ги тия *** от ИДИЛ, ако не са "юдео - масоните" да ги токатят, нали се сещаш какъв мир ще ни донесат - шериата в Европа и всеки, който е недоволен - клъц главата.Баси мира - първите потърпевши ще сме ние на Балканите.Децата ни ще гепят за еничери, жените ще насилват щото не са правоверни закачулени мюсюлманки, а братския руски "православен" народ ще гледа безучастно.Моли се евреите да са силни, че ако не са те, тия психари тук идват

39

Глория

преди 9 години

Геноцидът е приэнат эа международно престъпление!!! Според някои тълкувания отговорността эа иэвършен геноцид се преписва не на държавата а на ВЛАСТТА!!! Между впрочем какво не иэживяхме - политически геноцид , световна хипер инфлация, демокрация на монополите, които въртят ГЛОБАРИЭАТОРИТЕ НА СВЕТА - С А Щ!!!!

fallback