Снимка: Reuters
fallback

Джихадистите от Ислямска държава, контролиращи територии в Ирак и Сирия, публикуваха видозапис в интернет, озаглавен "Послание до Америка", в който се вижда обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, който изчезна безследно на 22 ноември 2012 г. в Сирия, предаде Ройтерс.

Фоули беше кореспондент в Близкия изток в продължение на пет години, а според очевидци на 22 ноември през 2012 г. той е бил отвлечен от неизвестни въоръжени лица в Сирия, припомня  Ройтерс.

В записа се вижда как маскиран мъж, облечен в черно, прерязва гърлото на мъж, за който се предполага, че е Фоули.

Джихадистите обявяват още във видеозаписа, че държат в ръцете си и американския журналист Стивън Сотлоф и предупреждава, че животът му зависи от следващите действия на американския президент Барак Обама, предаде Франс прес. Сотлоф е от сп. "Тайм" и изчезна безследно през август 2013 г. в Либия, припомня ИТАР-ТАСС

Същевременно двама американски представители заявиха, че най-вероятно мъжът, който джихадисти от Ислямската държава екзекутират във видеозаписа, е точно Джеймс Фоули. Очаква се днес Барак Обама да направи изявление относно убийството на журналиста.

От семейството на Фоули също потвърдиха смъртта му. "Джеймс Фоули жертва живота си, за да се опита да представи пред света страданията на сирийския народ", пише в изявлението майката на журналиста Даян Фоули.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

158

християнин

преди 9 години

Правилно, доброто отношение в корана е само за ислямистите/мюсюлманите. Всички други според тях са неверници и трябва да се унищожават. Ето затова исляма не трябва да се допуска никъде по света. Да не говорим за отношението към жените, никакви права за тях - там темата е огромна и много щекотлива. И колко още правила, налагащи подчинение... Отидете в едно българско село със джамия, хората са наплашени и не могат да гъкнат от местния имам и лидера на дпс. Ако младите успеят да избягат е ОК.

157

Марк

преди 9 години

До до 212В Корана е записано , че неверниците трябва да се унищожават! Те не са хора! Миролюмбивите послания в Корана се отнасят за отношенията между мюсюялманите, но не и за отношението на мюсюлманите към неверниците! И стига с тази политкорекност и толерантнст, защото скоро ще се озовем в Европа, в която ще има няколко шириятски държави!

156

до 212

преди 9 години

исляма не е религия в която пише, че може да убиваш човек.... точната и единствена религия в целия свят, където е позволено да убиваш човек е юдеизма.... вземи проучи преди да пишеш простотии....

fallback