Снимка: архив, Reuters
fallback

Една от дъщерните структури на руската държавна компания „Роснано“ - „Метаклей“, започва преговори за участие в строителството на газопроводите „Южен поток“ и „Сила Сибири“. Това коментира в интервю за ИТАР-ТАСС ръководителят на „Роснано“ Анатолий Чубайс.

Компанията предлага да нанася върху тръбите специално разработено нанопокритие  за газопровода, уточняват от руската информационна агенция „Прайм“.

Oще по темата

„Качеството на това покритие е по-добро, отколкото на западните доставчици, включително и на световния лидер в областта – корпорация Borealis”, коментира още Чубайс, който е сочен като един от идеолозите на руската приватизация и член на администрацията на президента Борис Елцин.

„Задачата беше да се създаде конкуренция на тази компания на руския пазар, който тя фактически е монополизирала. В крайна сметка получихме сложна конфигурация. От една страна, мощната подкрепа на „Газпром“ и лично на Алексей Милер. От друга страна, сложните отношения с производителите на тръбите, които имат отдавнашни връзки с Borealis", каза Чубайс.

„Южен поток“ има за цел да доставя руски природен газ за Европа, заобикаляйки Украйна и преминавайки през Черно море. Очакванията са, че в края на 2015 година ще бъдат доставени и първите количества газ през съоръжението в Европа.

„Сила Сибири“ пък трябва да гарантира доставките от газовите центрове в Якутск и Иркутск към Владивосток. Чрез този газопровод обаче Русия ще може да доставя газ и на Китай.

На 21 май 2014 г. председателят на „Газпром“ Алексей Милер подписа 30-годишен договор за доставка на природен газ с президента на China National Petroleum Джун Дзипин. Според условията на контракта годишно Русия ще доставя по 38 млрд. куб. метра газ за Китай.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 10Русия е водеща в света по нанотехнологиите. Докато ние сме първи по наноинтелект - справка - ти самият.

9

Анонимен

преди 9 години

До Анонименпочти нищо няма русия само една корупция ,която сега ни натрапва!ама какво да се прави като управляващите ни са също толкова корумпирани

8

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен

fallback